Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πως η ΕΛ.ΑΣ. έπιασε τους απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου

Η κρητική προφορά, η δολοφονία στο Γαλάτσι και η κίνηση μέρους των λύτρων σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Μια σειρά λαθών που διέπραξαν οι απαγωγείς και οι έρευνες των αξιωματικών της Ασφαλείας Αττικής που είχαν εστιαστεί εξαρχής σε συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν κριθεί ως ύποπτα οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης της απαγωγής του 74χρονου εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου. Τα κομμάτια του παζλ άρχισαν να συγκεντρώνονται αμέσως μετά την επιστροφή του εφοπλιστή στο σπίτι του. Ωστόσο οι αστυνομικοί στην αρχή είχαν ελάχιστα στοιχεία στα χέρια τους που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στην ταυτότητα των δραστών αλλά και στην περιοχή στην οποία βρισκόταν το σπίτι όπου οι απαγωγείς επί οκτώ ημέρες κρατούσαν «φυλακισμένο» τον εφοπλιστή.

Σταδιακά μέσα από την αξιοποίηση των πληροφοριών που συγκέντρωναν οι αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής προέκυψε από την έρευνα ότι η απαγωγή σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τα δύο «μεγάλα ονόματα» στον χώρο της νύχτας που είναι ήδη στις φυλακές για «βαριά» αδικήματα, όπως «προστασία» και ανθρωποκτονίες, τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε μέσω των συντρόφων τους που επίσης κατηγορούνται για την υπόθεση είτε μέσω άλλων συνεργών τους έδιναν τις κατευθυντήριες οδηγίες στα άλλα μέλη της σπείρας.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το μέλος της σπείρας που έκανε τις διαπραγματεύσεις με τη σύζυγο του εφοπλιστή το «πρόδωσε» η κρητική προφορά του και προσέθεταν ότι πολλά στοιχεία-κλειδιά προέκυψαν πρόσφατα μετά τη δολοφονία του 35χρονου επιχειρηματία Γιώργου Αναγνωστόπουλου στο Γαλάτσι τον περασμένο Ιούνιο, τη σύλληψη ατόμου που κατηγορούνταν για απάτες και τη σύλληψη οδηγού αγώνων ταχύτητας με μοτοσικλέτες που κατηγορείται για ληστείες.

Παράλληλα, κρίσιμες λεπτομέρειες συσχετίστηκαν κατά τη διάρκεια παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπόπτων, ενώ «πρωταγωνιστικό» ρόλο φαίνεται ότι έχει παίξει και η σύζυγος ενός εκ των εμπλεκομένων στην απαγωγή. Επίσης εστίασαν τις έρευνές τους στην Κρήτη καθώς μέρος των χρημάτων που είχαν δοθεί ως λύτρα είχε κατατεθεί σε τράπεζα από επιχειρηματία.

Οι αστυνομικοί διέθεταν πολλά στοιχεία για τους εμπλεκομένους εδώ και πολλές ημέρες, μάλιστα από την πολιτική ηγεσία είχε δοθεί το «πράσινο φως» από την περασμένη εβδομάδα για να προβούν σε συλλήψεις. Τελικά στα μέσα της εβδομάδας ύστερα από συσκέψεις που έγιναν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με την παρουσία της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του Σώματος, και υπό τον φόβο μήπως ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα κάποιοι εκ των «πρωταγωνιστών» επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό, αποφασίστηκε να περάσουν οι αστυνομικοί στο επόμενο στάδιο που ήταν ο εντοπισμός και η προσαγωγή των υπόπτων για εξέταση στην Ασφάλεια Αττικής. Ετσι, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν την περασμένη Πέμπτη στις 9 το βράδυ στις πρώτες κατ' οίκον έρευνες παρουσία Εισαγγελέα. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις διήρκεσαν περισσότερο από 12 ώρες και επεκτάθηκαν από την Κρήτη ως την Αττική και ειδικότερα στον Ασπρόπυργο, στη Βούλα, στη Γλυφάδα και στο Περιστέρι. Μάλιστα στην Κρήτη μετέβη για τις έρευνες τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο της Ασφαλείας Αττικής έτσι ώστε να μην είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία.

Στην Ασφάλεια Αττικής προσήχθησαν οι δύο γυναίκες σύντροφοι των κρατουμένων Βλαστού και Σκαφτούρου οι οποίες είχαν βοηθητικό ρόλο και μεριμνούσαν κυρίως για τη διατροφή του εφοπλιστή, ο επιχειρηματίας Γιώργος Τρομπούκης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης εταιρείας χωματουργικών εργασιών στον Ασπρόπυργο και είναι συγγενής του 35χρονου επιχειρηματία που δολοφονήθηκε στο Γαλάτσι. Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται ακόμη ένας ιδιοκτήτης χαρτοπαικτικών λεσχών και ταβέρνας στο Πολύγωνο ο οποίος είχε συχνά τηλεφωνική επικοινωνία με έναν εκ των «εγκεφάλων» της απαγωγής, ένας έμπορος αυτοκινήτων στη Βούλα, ένας επιχειρηματίας από τη Γλυφάδα, ο Απόστολος Πετράκης, και άλλα δύο άτομα, οι Θανάσης Σκαρλάτος και Γιώργος Χριστοφοράκης. Ενας εκ των Χριστοφοράκη και Πετράκη έκανε τις επαφές με την κυρία Παναγοπούλου.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν χθες το πρωί ότι οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν τελικά τη συμμετοχή τους στην απαγωγή και σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, βάσει των οποίων συνελήφθησαν και κρατούνται στην Ασφάλεια Αττικής ώσπου να αποφανθούν για αυτούς Εισαγγελέας και Ανακριτής.

Ωστόσο ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε καθώς δεν έχουν εντοπιστεί το κρησφύγετο όπου κρατούσαν τον εφοπλιστή, το οπλοστάσιό τους αλλά και τα χρήματα που έδωσε η οικογένειά του ως λύτρα για την απελευθέρωσή του και ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι και άλλα άτομα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση παραμένουν ασύλληπτα.