Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Νέα επεισόδια βίας στο Ιράκ

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυμάτισε 10 πολίτες στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, ενώ ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν αστυνομικό στην ίδια πόλη.

Πρόκειται για νέα επεισόδια βίας που σημειώνονται στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις ιρακινές πόλεις.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και πολλά άτομα τραυματίσθηκαν την Κυριακή στη Μοσούλη σε επίθεση με χειροβομβίδα. Η επίθεση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια των ενόπλων ομάδων που δρουν στην πόλη να επωφεληθούν από την απουσία των αμερικανικών δυνάμεων και να πυροδοτήσουν νέο κύμα βίας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από τις ιρακινές πόλεις στις 30 Ιουνίου, ενέργεια που αποτελεί το πρώτο βήμα στην εφαρμογή μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που προβλέπει την αποχώρηση από το Ιράκ πριν το 2012 των 130.000 αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν σήμερα στη χώρα αυτή.

Αμερικανοί διοικητές είχαν σκεφθεί να διατηρήσουν κάποια στρατιωτική παρουσία στη Μοσούλη για να αντιμετωπίσουν τις ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιντα, οι οποίες εξακολουθούν να δρουν εκεί μετά την εκδίωξή τους από πρώην προπύργιά τους στη Βαγδάτη και σε πόλεις του δυτικού Ιράκ. Ωστόσο, οι ιρακινές αρχές απέρριψαν την πρόταση αυτή.