Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Σχεδιάζει την επιστροφή του στην Ονδούρα ο Σελάγια

Ο ανατραπείς με το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια σχεδιάζει να επιστρέψει στην πατρίδα του από την εξορία το Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο ίδιος την Κυριακή μετά την αποτυχία των προσπαθειών να επιτευχθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

«Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επιστροφή μου, όπως ορίζονται από το νόμο, το Σύνταγμα και το διεθνές νομικό πλαίσιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Μανάγκουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Σελάγια όρισε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα που προτίθεται να τηρήσει όσον αφορά τη νέα προσπάθεια να επιστρέψει στη χώρα του.

Ο ανατραπείς πρόεδρος πέταξε πάνω από την Τεγκουσιγκάλπα μαζί με αρκετούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους την 5η Ιουλίου, όμως μονάδες του στρατού τοποθέτησαν οχήματα στον διάδρομο προσγείωσης εμποδίζοντας το αεροσκάφος να προσγειωθεί. Στα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του και του στρατού την ημέρα εκείνη στο αεροδρόμιο βρήκε το θάνατο - τουλάχιστον - ένας έφηβος.

Παράλληλα, υποστηρικτές του Σελάγια αποφάσισαν την Κυριακή να κλιμακώσουν τους αποκλεισμούς δρόμων και να κηρύξουν γενική απεργία διεκδικώντας την άμεση αποκατάστασή του στην εξουσία, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του νόμιμου προέδρου και της de facto κυβέρνησης που ανέλαβε μετά το πραξικόπημα.

Διαδηλωτές σχεδιάζουν να καταλάβουν δημόσια κτήρια και να αποκλείσουν δρόμους και λιμάνια σε ολόκληρη τη χώρα από σήμερα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπέρτα Κάσερες, μέλος του εθνικού μετώπου ενάντια στο πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου.

Η απεργία θα συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη, σύμφωνα με απόφαση των σημαντικότερων συνδικάτων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το εθνικό μέτωπο ενάντια στο πραξικόπημα δεν ενέκρινε τις προτάσεις για την επίλυση της κρίσης που υπέβαλε ο διαμεσολαβητής πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας, είπε ακόμα η Κάσερες. Αντιτάσσεται στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας με τη συμμετοχή «πραξικοπηματιών», καθώς επίσης και στην παροχή γενικής αμνηστίας, δύο όρους που περιλαμβάνονται στις προτάσεις επτά σημείων του Αρίας.

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιούνταν στην Κόστα Ρίκα, βρίσκονταν στον δεύτερό τους γύρο, όμως τερματίστηκαν λόγω της κατηγορηματικής άρνησης του Μιτσελέτι να επιτρέψει στο Σελάγια να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κάτι που συμπεριλαμβανόταν στην πρόταση επτά σημείων που είχε θέσει προς συζήτηση ο Αρίας.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κόστα Ρίκα - τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ ειρήνης για το ρόλο του στον τερματισμό εμφυλίων συρράξεων στη Λατινική Αμερική στο παρελθόν - κάλεσε τις δύο πλευρές να επανέλθουν στις συνομιλίες μετά από 72 ώρες.

Στις προτάσεις Αρίας συμπεριλαμβάνεται η επιστροφή Σελάγια στην Ονδούρα για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας και η διενέργεια νέων εκλογών, οι οποίες θα γίνουν το Νοέμβριο.

Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Ονδούρας, δήλωσε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος Σελάγια μπορεί να επιστρέψει στη χώρα αλλά μόνο για να παρουσιαστεί στη δικαιοσύνη. Η αντιπρόταση της προσωρινής κυβέρνησης του Ρομπέρτο Μισελέτι προβλέπει την επιστροφή του κ. Σελάγια «μόνο με την απόλυτη εγγύηση ότι θα δικαστεί για τις 18 κατηγορίες που τον βαρύνουν, συμπεριλαμβανόμενης και της κατηγορίας για «εσχάτη προδοσία», ενώ σε αντίθετη περίπτωση εάν επιχειρήσει να εισέλθει στη χώρα αρνούμενος να δικαστεί, θα συλληφθεί αμέσως».

Η προσωρινή κυβέρνηση της Ονδούρας πάντως δέχτηκε την πρόταση του προέδρου Αρίας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και για την διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Μετά την αποτυχία των συνομιλιών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ονδούρα. «Προφανώς είδαμε τις ειδήσεις σχετικά με τις συνομιλίες και την πρόταση να αναβληθούν για 72 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρομπ ΜακΊντερφ. «Παρακολουθούμε [τις εξελίξεις] εκ του σύνεγγυς και αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πλέον». «Σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να υπάρξει μια λύση από τους Ονδουριανούς για τους Ονδουριανούς», τόνισε.

«Θέλουμε μια ειρηνική λύση [στην κρίση]... Οι παίκτες στο τραπέζι μπορούν να καταλήξουν σε αυτή κι ελπίζουμε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φθάσουν σε αυτή τη λύση».