Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Απολογιών συνέχεια για την εγκληματική σπείρα

Άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο απολογούνται σήμερα, ενώ την Τετάρτη οδηγήθηκαν στη φυλακή τα πρώτα πέντε μέλη της σπείρας βάσει απόφασης της 25ης τακτικής ανακρίτριας.

Ανάμεσα στους πέντε της σπείρας που απολογούνται σήμερα ενδέχεται να είναι ο Παναγιώτης Βλαστός, έγκλειστος στις φυλακές Τρικάλων, ο Γιάννης Σκαφτούρος από τις φυλακές Διαβατών και ο Βασίλης Στεφανάκος από εκείνες της Λάρισας.

Για τους συγκεκριμένους τρεις θα πρέπει να γίνει η μεταγωγή τους από τα σωφρονιστικά ιδρύματα στα οποία κρατούνται, άλλως θα πρέπει να μεταβεί η ίδια η ανακρίτρια εκεί για να πάρει τις απολογίες τους.

Εν τω μεταξύ, εισαγγελική έρευνα διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας για το διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων. Ο εν λόγω, όπως αποκαλύφθηκε, έδειξε «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» για τη μεταγωγή του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Οι παρακολουθήσεις των κινητών έδειξαν ότι τα μέλη της σπείρας είχαν βρει διαύλους επικοινωνίας ακόμη και με το περιβάλλον πολιτικών προσώπων για να τακτοποιούν τα ρουσφέτια τους. Στις συνομιλίες τους τα μέλη του «συνδικάτου» εμπλέκουν ακόμη κι αυτόν, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς μετέφερε στη σύζυγό του, η οποία εργάζεται στο γραφείο του ως μετακλητή υπάλληλος, την «παράκληση» να διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης τελειόφοιτου σπουδαστή της Σχολής Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΜΑ) στα Χανιά. «Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια ερμηνείας, αναφέρει ο κ. Μαρκογιαννάκης, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος εργολάβος εμπλέκει σε συνομιλίες του με τον Βλαστό το όνομα του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Πάνου Καμμένου, λέγοντας στον βαρυποινίτη πως θα μεσολαβήσει για λογαριασμό του, προκειμένου να πάρει την άδεια που ζητούσε, αφού, σύμφωνα με τον εργολάβο, ο κ. Καμμένος είναι κουμπάρος του συνεταίρου του. Ο κ. Καμμένος, πάντως, διαψεύδει ρητά τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας πως ούτε του ζητήθηκε παρέμβαση για κανέναν ούτε παρενέβη ο ίδιος ποτέ.

Όσον αφορά τον εργολάβο, όπως αποκαλύφθηκε από ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά τον είχε εντάξει στο ψηφοδέλτιό της, όταν εκείνη ήταν υποψήφια δήμαρχος Αμφιλοχίας κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Μετά τις αποκαλύψεις, η διευθύντρια του γραφείου του κ. Σαλμά υπέβαλε την παραίτησή της. Η κυβέρνηση, πάντως, καλύπτει τον κ. Σαλμά και κάνει λόγο για φήμες.