Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Λ’ Ακουιλα

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη 15.000 ανδρών της αστυνομίας και του στρατού, έχουν ληφθεί στη Λ’ Ακουιλα, μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G8 στην πόλη αυτή της κεντρικής Ιταλίας.

Οι δρόμοι που συνδέουν τον τόπο πραγματοποίησης της Συνόδου αυτής -μια αστυνομική ακαδημία στα περίχωρα της πόλης- έχουν κλείσει για όλα τα οχήματα με εξαίρεση τα διαπιστευμένα.

Περισσότερα από δέκα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ένα σύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Predator, έχουν επιστρατευθεί για να αποτρέψουν πιθανή τρομοκρατική επίθεση με στόχο πολιτικούς που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

Μεταξύ των ηγετών που θα παραβρεθούν στη Σύνοδο της G8 είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι ηγέτες της G8 από την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τον Καναδά και τη Ρωσία καθώς και αρχηγοί κυβερνήσεων από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αίγυπτος. Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι.

Οι ιταλικές αρχές υποσχέθηκαν να αποτρέψουν επανάληψη των βίαιων επεισοδίων τα οποία είχαν σημειωθεί στην τελευταία σύνοδο της G8 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Γένοβα το 2001, όταν συγκρούσθηκαν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της παγκοσμιοποίησης και αστυνομικοί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 23χρονος διαδηλωτής και να τραυματιστούν δεκάδες.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την είσοδο στην Ιταλία βίαιων ταραξιών, η Ιταλία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συμφωνία Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στις χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της Συνόδου αναμένονται διαδηλώσεις. Η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας θα είναι μια καθιστική διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί αργότερα την Τρίτη στην Πιάτσα Μπαρμπερίνι της Ρώμης, σε μικρή απόσταση από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Λ’ Ακουιλα.

Αρχικά, η Ιταλία σχεδίαζε να φιλοξενήσει τη Σύνοδο της G8 στο νησί Λα Μανταλένα της Σαρδηνίας, αλλά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξε τη Λ’ Άκουιλα, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα συγκεντρωθούν χρήματα για την πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό του Απριλίου κατά τον οποίο 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 60.000 έμειναν άστεγοι.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η ακαδημία της αστυνομίας έχει κτιστεί κατά τρόπον ώστε να αντέχει σχεδόν σε όλους τους σεισμούς που μπορεί να πλήξουν την περιοχή. Πάντως, οι αρχές τονίζουν ότι ελικόπτερα θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να παραλάβουν τους συμμετέχοντες σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.