Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

«Καυτό» φθινόπωρο για την Οικονομία

Nέες διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και εισπρακτικά μέτρα έρχονται από το φθινόπωρο και μάλιστα με ευρωπαϊκή βούλα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% την επόμενη διετία, κάτι που θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένονται είναι το άνοιγμα στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, η επανεξέταση όλων των αναπηρικών συντάξεων, αλλά και η αύξηση, για δεύτερη φορά, του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αν ο στόχος της Ελλάδας δεν επιτευχθεί, τότε ο Χοακίν Αλμούνια θα δώσει στην Ελλάδα ένα χρόνο παράταση για μείωση των ελλειμμάτων, αρκεί όμως και τα μέτρα του Ιουνίου, αλλά και τα νέα που αναμένονται, να τηρηθούν στο έπακρο.

Ωστόσο και ο πρωθυπουργός έδωσε το περίγραμμα των νέων μέτρων, δίνοντας έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στο νέο μισθολόγιο για τους νεοεισερχομένους στο δημόσιο, καθώς και στον έλεγχο στο χώρο του φαρμάκου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαθανασίου επιβεβαίωσε προ ημερών τις πληροφορίες που ήθελαν το δεύτερο πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών μόνιμου χαρακτήρα να τίθεται σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των κρατικών δαπανών και αφ’ ετέρου την αύξηση των εσόδων με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν είναι εφικτοί περισσότεροι φόροι «σε μια οικονομία που βρίσκεται υπό οικονομική στασιμότητα».