Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Τέλη Ιουλίου η εφαρμογή του νόμου για ημιυπαίθριους

Στο τέλος του Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δημοσίευση και η έναρξη εφαρμογής του νόμου για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και από τις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να τρέχουν οι προθεσμίες για τις δηλώσεις.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, η διαδικασία ουσιαστικά θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο.

Η ρύθμιση, είπε, καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό ημιυπαίθριων, σε κατασκευές που είναι κυρίως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και επεκτείνεται και σε χώρους στάθμευσης αλλά και σε χώρους υπογείων που έχουν αλλάξει χρήση και δεν χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί χώροι.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπογράμμισε ο κ. Παραδιάς, περιορίζει την τακτοποίηση σε χώρους που υπάρχουν μέσα στα επίσημα σχέδια της οικοδομής αλλά η χρήση τους δεν είναι αυτή που αναγράφεται στην άδεια.

Η προθεσμία θα είναι μέχρι τέλος Ιανουαρίου και το κόστος σχετίζεται με την τιμή ζώνης μιας περιοχής. Ωστόσο, οι πολύτεκνοι θα πληρώνουν το μισό ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων θα πρέπει μέσα σε διάστημα έξι μηνών να υποβάλουν στις πολεοδομίες αίτηση τακτοποίησης είτε να την αποστείλουν ταχυδρομικώς. Όσοι δεν συμμορφωθούν απειλούνται με πρόστιμα μέχρι και 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή ισχύει, επίσης, για χώρους στάθμευσης και υπογείων.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης έκπτωση 10% αν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ αλλά και τη δυνατότητα καταβολής του ποσού σε τρεις ισόποσες δόσεις, χωρίς έκπτωση, ενώ τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα ακολουθήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι με τη συμμετοχή και της εφορίας. Οι ρυθμίσεις αυτές όσον αφορά τα πρόστιμα θα ισχύσουν για ακίνητα για τα οποία οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 2 Ιουλίου 2009.

Στα ακίνητα που θα πωλούνται από εδώ και στο εξής οι ημιυπαίθριοι θα μεταβιβάζονται «ως ημιυπαίθριοι που έχουν αλλάξει χρήση». Για τα ακίνητα που θα ανεγερθούν από εδώ και στο εξής, η τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ θέτει περιορισμούς που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα εμποδίσουν τη δημιουργία νέων αυθαιρεσιών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους, η επιφάνειά τους περιορίζεται στο 15% του συντελεστή δόμησης (σήμερα είναι 20%), ενώ το βάθος τους δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 μέτρα. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι αδύνατη η δημιουργία αυτοτελούς δωματίου. Επιπλέον, οι ημιυπαίθριοι θα κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο.

Σε ό,τι αφορά τους ισόγειους χώρους στάθμευσης, αυτοί θα υπολογίζονται πλέον στο συντελεστή δόμησης και επομένως η μετατροπή τους σε κατοικία θα αποτρέπεται. Τέλος, για τους υπόγειους χώρους προβλέπεται ότι η οροφή τους δεν θα υπερβαίνει τα 0,8 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους, έναντι 1,8 μέτρων που ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις των ιδιοκτητών για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και παρανόμως κλεισμένων ισόγειων και υπόγειων χώρων, με αλλαγή χρήσης, θα μπορούν να υποβάλλονται από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (περί τα τέλη Ιουλίου) και για διάστημα έξι μηνών, ενώ η πληρωμή του τέλους θα πρέπει να γίνει σε διάστημα ενός έτους.

Το μέτρο που αφορά ενάμισι εκατομμύριο ημιυπαίθριους χώρους, αναμένεται να αποφέρει έσοδα για το δημόσιο άνω των 2 δισ. ευρώ.