Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Αιματηρή επίθεση στο Αφγανιστάν

Εικοσιένας πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν το πρωί της Πέμπτης σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο δρόμο της επαρχίας Λογκάρ, νότια της Καμπούλ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Νωρίτερα η ίδια πηγή είχε κάνει λόγο για δεκαπέντε νεκρούς, ανάμεσά τους 12 μαθητές.

«Εικοσιένας πολίτες, ανάμεσά τους μαθητές, και τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη. Επίσης πέντε πολίτες, οι τέσσερις μαθητές, τραυματίστηκαν», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκουλάμ Μουστάφα Μοχσίνι.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε φορτηγό που ανατράπηκε σκόπιμα σε κεντρικό δρόμο της περιοχής Μοχάμεντ Αγά, ο οποίος ενώνει την Καμπούλ με τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Η βόμβα εξερράγη την ώρα που αστυνομικοί προσπαθούσαν να μετακινήσουν το φορτηγό εκτός δρόμου.

Ωστόσο, αξιωματούχος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι χρειάζονται κι άλλοι Αφγανοί στρατιώτες στην μάχη εναντίον των Ταλιμπάν σε μια επαρχία-κλειδί στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ταξίαρχος Λάρυ Νίκολσον είπε σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως η συνεχιζόμενη επιχείρηση που άρχισε την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Χελμάντ θα ήταν πιο αποτελεσματική εάν συμμετείχαν σε αυτή περισσότεροι Αφγανοί στρατιώτες. «Δεν θα χρυσώσω το χάπι. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετές Αφγανικές δυνάμεις--χρειαζόμαστε περισσότερες», είπε ο Νίκολσον.

Περίπου 4.000 Πεζοναύτες, με τη συνοδεία περίπου 650 Αφγανών στρατιωτών, κινούνται ήδη στη Χελμάντ, η οποία αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν και θεωρείται ως μια από τις βασικές επαρχίες όπου καλλιεργούνται και συλλέγονται οπιοπαπαρούνες για την παρασκευή οπίου κι ηρωίνης.

Οι Πεζοναύτες συνάντησαν μέχρι σήμερα μόνο ελαφριά αντίσταση από τους Ταλιμπάν κι ενεπλάκησαν σε περίπου 20 ένοπλες συγκρούσεις. Αλλά ο Νίκολσον επισήμανε ότι τα Αφγανικά στρατεύματα είναι απαραίτητα τόσο για να οικοδομηθούν «σχέσεις εμπιστοσύνης με τοπικούς προεστούς», όσο και για «να αναγνωριστούν» μέλη των Ταλιμπάν που κρύβονται μεταξύ των κατοίκων.

Κατά τον Νίκολσον, οι Αφγανοί στρατιώτες είναι σε θέση να «αντιλαμβάνονται πολιτισμικές ευαισθησίες που εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ». Επίσης ο ταξίαρχος είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την «ποιότητα» των δυνάμεων της Αφγανικής αστυνομίας.

Η επιχείρηση στη Χελμάντ είναι η πρώτη αυτής της κλίμακας στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ και το NATO έχουν ονομαστικό στόχο την αύξηση της δύναμης του Αφγανικού στρατού στους 134.000 άνδρες και της Αφγανικής αστυνομίας στους 86.000 έως το 2010 αλλά η επίτευξη του δυσχεραίνεται από την έλλειψη εκπαιδευτών.