Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Ξέφυγε από τον έλεγχο η νέα γρίπη

Εμφανίζει αντοχή στα φάρμακα, πολλαπλασιάζεται ραγδαία, ενώ οι επιστήμονες «τρέμουν» πιθανή μετάλλαξη

Τραγική φιγούρα, η γυναίκα της φωτογραφίας, είναι η μητέρα της Νταλίλα Μιμούνι που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε από τον ιό της νέας γρίπης στην Ισπανία, αφού προσβλήθηκε ενώ ήταν έγκυος. Οι γιατροί υπενθυμίζουν ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες κινδυνεύουν σοβαρά αν προσβληθούν από τη νέα γρίπη, η οποία έχει μάλλον ήπια αποτελέσματα στον υπόλοιπο πληθυσμό.

ΚΑΝΚΟΥΝ O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ομολόγησε για πρώτη φορά ότι η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης δεν μπορεί να εμποδιστεί. Επιπλέον, ο Η1Ν1 εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ανθεκτικός στα αντιιικά φάρμακα, ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς στο Νότιο Ημισφαίριο και στην Ευρώπη. Ανησυχίες προκαλεί στους επιστήμονες και ο κίνδυνος της μετάλλαξης.

Ηδη χθες, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα που αντιστέκεται στη θεραπεία με Τamiflu, το οποίο είναι το κύριο αντι-ιικό φάρμακο κατά της νέας γρίπης. Αλλο ένα τέτοιο κρούσμα έχει αναφερθεί στη Δανία. Την είδηση επιβεβαίωσε και η Roche, η εταιρεία που παράγει το Τamiflu. «Η πανδημία είναι δεδομένη και η εξάπλωση της νέας γρίπης δεν μπορεί να εμποδιστεί» είπε η επικεφαλής του ΠΟΥ στη διάρκεια της διήμερης συνόδου του οργανισμού στο Κανκούν του Μεξικού, με τη συμμετοχή επιστημόνων και αξιωματούχων από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Βρετανία και η Βραζιλία.

Η Μάργκαρετ Τσαν υπογράμμισε πάντως το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους τα περιστατικά της νέας γρίπης είναι ήπια και οι ασθενείς θεραπεύονται συνήθως εντός μιας εβδομάδας, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και χωρίς θεραπεία.

Η επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι εξαιρέσεις αποτελούν οι γυναίκες που εγκυμονούν και τα άτομα εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών. Σε αυτή την περίπτωση, τα περιστατικά θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, «η μεγαλύτερη πρόκληση για μας είναι πώςσε μια πανδημία θα βοηθήσουμε τους πολίτες να κατανοήσουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν και πως όταν το χρειάζονται θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια εσπευσμένα».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού Κέιζι Φουκούντα δήλωσε ότι το μέλλον της νόσου παραμένει αβέβαιο και ότι η ευελιξία είναι σημαντικός παράγοντας καθώς η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ, τουλάχιστον 337 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 80.000

σε 121 χώρες. Στο Μεξικό, από όπου άρχισε η επιδημία, έχουν καταγραφεί ως σήμερα 10.687 κρούσματα, εκ των οποίων τα 119 ήταν θανατηφόρα. Τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση της χώρας είχε λάβει την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και οι επιχειρήσεις για μία εβδομάδα με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων στις επαρχίες Τσιάπας και Γιουκατάν, γεγονός που κάνει τις υγειονομικές αρχές να ανησυχούν για τον κίνδυνο ευρείας επανεμφάνισης της γρίπης.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα της νέας γρίπης θα μπορούσαν να εκτοξευτούν τον Αύγουστο σε 100.000 την ημέρα. «Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα και αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί, μπορεί να δούμε περισσότερα από 100.000

κρούσματα ημερησίως ως τα τέλη Αυγούστου. Επιμένω όμως ότι αυτό είναι απλώς μια προβολή» είπε ο υπουργός Υγείας Αντι Μπέρναμ.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση πανδημίας τον περασμένο μήνα. Εκτίμησε μάλιστα ότι ως και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκδηλώσουν την ίωση. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πιθανότατα είναι μηδαμινός σε σχέση με τα πραγματικά κρούσματα. Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι ο ιός έχει μολύνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι επιστήμονες ανησυχούν και για ενδεχόμενες μεταλλάξεις που θα καθιστούσαν τον υπότυπο Η1Ν1 πιο παθογόνο.

Τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού επισημαίνουν και αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με άρθρο τους στην επιθεώρηση «Science». « Ο ιός μπορεί ως σήμερα να αντιμετωπιστεί προτού προσβάλει τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου. Αλλά ο ιός της γρίπης έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται πολύ εύκολα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.