Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

«Ελληνικές φορεσιές: 17ος-19ος αιώνας»

Πλήθος κόσμου συρρέει καθημερινά στο παράρτημα «Proviantskie magazini» του Μουσείου της Μόσχας για να θαυμάσει από κοντά τα εκθέματα της έκθεσης ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας, με τίτλο: «Ελληνικές φορεσιές: 17ος-19ος αιώνας».

Την έκθεση οργάνωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Μόσχας, το Μουσείο Ιστορίας της Μόσχας, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρος-Ευταξίας) και το Λύκειο Ελληνίδων, με στήριξη ενημέρωσης του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και είναι αφιερωμένη στα 180 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας.

Την έκθεση, που έχει ανοίξει τις πύλες της, εδώ και δύο εβδομάδες, εγκαινίασε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, Μιχαήλ Σπινέλλης και η αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου της Μόσχας, Άννα Πόποβα.

Τη μουσικοχορευτική νότα της βραδιάς έδωσε το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χαρακτικά, σχέδια και υδατογραφίες, με απεικονίσεις ενδυμασιών από ξένους ζωγράφους- περιηγητές, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Σε αυτά καταγράφονται διάφορες εκφάνσεις της ζωής και της πολιτιστικής της παράδοσης.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, η κ. Πόποβα αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το γεγονός ότι πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών αποτελεί απόδειξη των πολύ δυνατών ελληνορωσικών σχέσεων.

«Σήμερα, εγκαινιάζουμε μια μοναδική έκθεση που αφορά στην παραδοσιακή ελληνική λαϊκή ενδυμασία και το Σεπτέμβρη περιμένουμε στην Μόσχα τη μοναδική έκθεση αγιογραφιών του Αγίου Όρους», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Πόποβα.