Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Τραγική η κατάσταση στον ΟΠΑΔ, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

Τη «μαύρη τρύπα» ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων στον Οργανισμό Περίθαλψης και Ασφάλισης Δημοσίου και στο Ταμείο Πρόνοιας κατήγγειλε η ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, η αναμονή για το εφάπαξ από το Σεπτέμβριο θα φθάνει στα δύο χρόνια, ενώ ζητούν να δοθεί άμεση λύση για το οικονομικό πρόβλημα του Οργανισμού.

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρη αδυναμία και εμπλοκή στην καταβολή του εφάπαξ με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με δεδομένο ότι μέχρι τον επόμενο μήνα υποβάλλονται για συνταξιοδότηση οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών, το πρόβλημα θα οξυνθεί περισσότερο. Απαιτείται άμεσα κρατική επιχορήγηση», καθώς «το ποσό είναι κατά πολύ υποδεέστερο του 1 δις. 300 εκατομμύρια ευρώ που η διαχρονική κρατική πολιτική σε βάρος του Ταμείου Πρόνοιας στοίχισε, σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου του Ταμείου».

Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ μιλά για «παραπαίουσα κατάσταση στον ΟΠΑΔ», η οποία «προσλαμβάνει χαρακτηριστικά περικοπής εξετάσεων, όταν 89 εξετάσεις είναι ήδη ακάλυπτες».

Οι συνδικαλιστές ζητούν άμεση λύση για το οικονομικό πρόβλημα του ΟΠΑΔ, αφού ήδη οι φαρμακοποιοί απειλούν ότι θα σταματήσουν τη χορήγηση φαρμάκων από το φθινόπωρο στους ασφαλισμένος, αν δεν τους καταβληθούν τα χρωστούμενα.

Με αφορμή δε την κατάργηση κάποιων επιδομάτων για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ ζητά «νέο και ενιαίο μισθολόγιο για παλαιούς και νέους, με ενσωμάτωση επιδομάτων, υψηλό βασικό μισθό, αξιοκρατικές εσωτερικές και εξωτερικές σχέσεις διαχρονικής εξέλιξης». Εξάλλου, δηλώνει ρητά την αντίθεσή της στη «διαίρεση παλαιών και νέων που αυξάνει τις ανισότητες και το μισθολογικό χάσμα τόσο ανάμεσα σε τομείς και κλάδους, όσο και ανάμεσα στους εργαζόμενους είτε είναι παλαιοί, είτε νέοι».