Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη λαθρομετανάστευση

Στον απόηχο της προειδοποίησης του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ζακ Μπαρό για τους κινδύνους που εγκυμονεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης διεξάγεται σήμερα στη Στοκχόλμη το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος θα θέσει επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

«Η Ευρώπη δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη και αφήνει ορισμένες χώρες να υφίστανται το σοκ», δήλωσε σε Γάλλους δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης Ζακ Μπαρό.

Σοκαρισμένος από τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία, τη Μάλτα, τις Καναρίους Νήσους και την Ελλάδα, ο Ζαν Μπαρό επιδιώκει την επανεκκίνηση του διαλόγου για τον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής των μεταναστών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στην Στοκχόλμη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος θέλει να δοκιμάσει με αυτήν την ευκαιρία τις διαθέσεις της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία διάκειται αρνητικά, μαζί με τις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, ως προς την ανάληψη νέων υποχρεώσεων.

Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι διέσχισαν το 2008 τη Μεσόγειο προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.