Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Πληρώνουν τη φυλακή τους λόγω οικονομικής κρίσης

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως η οικονομική κρίση χτύπησε σκληρά και το σωφρονιστικό σύστημα της Λετονίας, με αποτέλεσμα οι φυλακισμένοι να καλούνται να πληρώσουν για να παραμένουν στο κελί τους. «Ακόμα και η στέρηση της ελευθερίας για σωφρονιστικούς λόγους κοστίζει ακριβά», γράφουν κρατούμενοι των φυλακών της Λετονίας , σε ανοιχτή επιστολή προς τα ΜΜΕ, επισημαίνοντας πως οι μερίδες φαγητού έχουν κοπεί, ενώ η παραμονή σε κελί κοστίζει αρκετά ευρώ τη βραδιά.
Η εφημερίδα “Chas” δημοσίευσε την εξασέλιδη χειρόγραφη επιστολή , που εστάλη από τις φυλακές του Elgavsk , στο οποίο αναφέρεται ότι το γράμμα έχει λογοκριθεί και από τη διοίκηση των φυλακών πριν φθάσει στους αποδέκτες του. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της Λετονίας . Καμία φυλακή στον κόσμο δεν είναι ο παράδεισος, όμως αυτό που βιώνουμε μοιάζει σίγουρα με κόλαση. Κατ’ αρχήν πρέπει να πληρώνουμε για να είμαστε στη φυλακή, ενώ οι φρουροί συγκεντρώνουν χρήματα από τους κρατούμενους για κάθε παροχή, φαγητό, ρεύμα, χρήση τηλεόρασης κουβέρτες.»

Η οικονομική κρίση οδήγησε και στη μείωση των μερίδων φαγητού, ενώ σύμφωνα με την καταγγελία των κρατουμένων, όποιος θέλει να φάει περισσότερο, πρέπει να πληρώσει. Το ίδιο γίνεται και με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, που αν δεν πληρωθούν από τους κρατουμένους, το κελί τους δεν θα έχει ρεύμα, ούτε ζεστό νερό.
Την ίδια ώρα περικοπές υπάρχουν και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , ενώ χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν οι φυλακισμένοι.

Πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας Visvaldis Pukite, «οι κρατούμενοι παραπονούνται συνεχώς και για τα πάντα». Παρ΄ολ’ αυτά ο κ. Pukite παραδέχεται πως λόγω της οικονομικής κρίσης οι μερίδες φαγητού και ψωμιού έχουν γίνει μικρότερες, καθώς και ότι οι κρατούμενοι πληρώνουν μόνοι τους για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο κελί τους.