Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Εκπληξη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

Με ανατροπές και εκπλήξεις στο πρόσωπο του γραμματέα και προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μήνυμα σύνθεσης των απόψεων και με τον Αλέκο Αλαβάνο να δίνει το «παρών» -για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από την προεδρία του κόμματος- στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ, έκλεισε χθες ο πρώτος κύκλος εσωστρέφειας στον Συνασπισμό.

Ωστόσο, αυτό που σφράγισε τις χθεσινές εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής δεν ήταν οι χαμηλοί τόνοι ούτε η παραπομπή κρίσιμων θεμάτων προς επίλυση τον Σεπτέμβριο, όπως η οργάνωση και δομή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόσωπο-έκπληξη που ανέλαβε γραμματέας του κόμματος. Eπειτα από πολύωρες και στα όρια της... ρήξης συνεδριάσεις στελεχών του ισχυρού «Αριστερού Ρεύματος» και μπροστά στο αδιέξοδο να εμφανιστούν δύο υποψήφιοι από την πλειοψηφούσα τάση του κόμματος για τη θέση του γραμματέα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Δημήτρη Βίτσα, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Εκπληξη ο γραμματέας

Σημειώνεται ότι στην κλειστή συνεδρίαση του «Αριστερού Ρεύματος» δύο στελέχη έπαιξαν μέχρι το παρά πέντε για τη θέση του γραμματέα: Ο Νίκος Βούτσης και ο Αλέκος Καλύβης. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι υπήρξε προσπάθεια να παραπεμφθεί το θέμα εκλογής νέου γραμματέα αργότερα, ενώ σε συνεχή επικοινωνία ήταν στελέχη από το «Αριστερό Ρεύμα» και την «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Ο Δημήτρης Βίτσας εξελέγη νέος γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ με 83 ψήφους σε σύνολο 114 ψηφισάντων, ενώ καταγράφηκαν και 31 λευκά ψηφοδέλτια προερχόμενα από τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη της ΚΠΕ, εμφανίσθηκε ενωτικός, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων. «Ο κόσμος έχει έναν προβληματισμό που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας. Μας λέει επιτακτικά: βρείτε τα. Εκπροσωπήστε μας. Δώστε μας ένα κίνητρο να είμαστε περήφανοι για το κόμμα.

Τελειώνετε με τα φαινόμενα γραφειοκρατίας και εκφυλισμού. Λειτουργήστε σαν ηγεσία και όχι σαν ομάδες, ή, ακόμα χειρότερο, σαν άτομα με φιλοδοξίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Ιδιαίτερα αιχμηρός για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι τάσεις έχουν πραγματικά ιδεολογική βάση, δεν το αμφισβητούμε και δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιορίσουμε τη λειτουργία τους.

Αυτό είναι ζήτημα δημοκρατικών αρχών μέσα στο κόμμα», για να προσθέσει ωστόσο τα εξής: «Οφείλουμε, όμως, με συγκεκριμένα μέτρα, να αφήσουμε και λίγο χώρο για το κόμμα. Να αφήσουμε χώρο στο κόμμα να αναπνεύσει από τους μηχανισμούς, σε ζητήματα πολιτικής λειτουργίας, συνθέσεων και ανάδειξης στελεχών».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ o κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα διάχυσης του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ» ούτε μετατροπή του σχηματισμού σε κόμμα και κάλεσε τα στελέχη να μη σπαταλάνε την ενέργειά τους σε τοποθετήσεις έντονα φορτισμένες, αλλά χωρίς σαφές περιεχόμενο, όπως αυτές για τις κάρτες.

Σημειώνεται ότι στην παρέμβασή του ο Αλέκος Αλαβάνος -προς τα μέλη της ΚΠΕ- είπε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΝ, έκανε λόγο για διακριτότητα των ρόλων -αναφερόμενος εμμέσως στις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα- επανέλαβε τη θέση για την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων θα πρέπει να είναι στη Γραμματεία του σχήματος.

Εμμέσως απάντησε στον κ. Αλαβάνο ο κ. Τσίπρας -στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ΚΠΕ- λέγοντας ότι οι ρόλοι είναι απολύτως διακριτοί και δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για το πού θα βρίσκεται το κέντρο βάρος λήψης των πολιτικών αποφάσεων.

Το κείμενο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενεκρίθη με ευρεία πλειοψηφία -ξεχωριστό κείμενο κατέθεσε η Ανανεωτική Πτέρυγα- καθώς και το κείμενο για την πορεία του κόμματος μέχρι τις εκλογές (τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας κατέθεσαν δύο τροπολογίες).

Η ΚΠΕ ενέκρινε ακόμη την πρόταση του κ. Τσίπρα για τη διενέργεια Διαρκούς Συνεδρίου με θέμα το προεκλογικό πρόγραμμα, για το οποίο θα έχει την πρώτη ευθύνη ο βουλευτής Γ. Δραγασάκης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ
Στέλεχος χαμηλών τόνων ο νέος γραμματέας της ΚΠΕ

Στέλεχος χαμηλών τόνων, προερχόμενο από το ΚΚΕ, είναι ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας. Στην ομιλία του προς τα μέλη της ΚΠΕ ο κ. Βίτσας μίλησε για καταστροφική διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, τόνισε ότι το κόμμα βρίσκεται σε οριακό σημείο, αλλά η κατάσταση είναι ανατρέψιμη, ενώ ανέδειξε και το θέμα της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού.

Ο κ. Βίτσας γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι και από το 1960 ζει στο Χαϊδάρι. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια marketing και management. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος στον χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών και από τον Φεβρουάριο είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ Α.Ε. και της LEFT MEDIA A.E.

Το 1974 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 13ο Συνέδριο. Μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυσή του, μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας ως τον Απρίλιο 2009.