Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πάμε σαν άλλοτε!

«Για τελευταία φορά»! Το κλασικό... ανέκδοτο της παρωδίας «νεοελληνικό κράτος». Της προχειρότητας, της ανευθυνότητας, της μπαγαποντιάς, της υποκρισίας, της αποθέωσης του «δος ημίν σήμερον...», της απάτης, της ηθελημένης υπανάπτυξης, της εκμετάλλευσης των αδυναμιών της κοινωνίας – και ταυτόχρονα της ενθάρρυνσής τους! Πόσες φορές δεν έχουν εξαγγελθεί (διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις!) «ρυθμίσεις» για φορολογικά χρέη ή για ασφαλιστικές εισφορές που δεν κατεβλήθησαν, πάντα με το... πρόσημο «για τελευταία φορά – δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση!»; Πόσες... «γενιές» αυθαιρέτων πέρασαν από την εποχή που ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης θέλησε να βάλει ένα οριστικό τέρμα στην παρανομία και το χάος, με το πολύ συγκεκριμένο και επεξεργασμένο σχέδιό του (θυμάστε το «αν το δηλώσεις, θα το σώσεις»;) που απέτρεπε την αυθαίρετη δόμηση, αλλά... τον έστειλαν σπίτι του και ανέτρεψαν (σε προεκλογική περίοδο!) τις σκληρές αποφάσεις του, με το... εύσημο πως «έγραψε ιστορία»;

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για μιαν ακόμη φορά, με την περίπτωση της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς επίσης και των υπογείων, που από... γκαράζ εξελίχθηκαν σε κανονικές κατοικίες και «πλέι ρουμ». Και μάλιστα, «τακτοποίηση» όχι μόνο της ήδη συντελεσθείσης παρανομίας (υπολογίζονται σε... 1,5 εκατομμύριο οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες!), αλλά και της... «σκοπούμενης», αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ υποκύπτοντας στις πιέσεις των κατασκευαστών και εργολάβων στη «ρύθμιση» περιλαμβάνει και όλα τα κτίσματα που ΘΑ κατασκευαστούν, εφόσον η άδειά τους έχει εκδοθεί μέχρι και... προχθές! Τρέχα κόσμε να παρανομήσεις! Κάθε σοβαρό κράτος που (έστω με καθυστέρηση...) θα αποφάσιζε να βάλει τέρμα στην παρανομία και να εξασφαλίσει πως του λοιπού οι πολεοδομικοί έλεγχοι θα είναι ουσιαστικοί και συνεχείς και όχι... προσχηματικοί και «του φακελακίου», φυσικά και δεν θα διενοείτο να... δώσει περιθώριο σε οικοδομές που ακόμη δεν έχουν σκαφτεί τα θεμέλιά τους να οικοδομηθούν... παράνομα, για να ’ρθουν μετά οι «αρχές» και να εισπράξουν το... μπαξίσι τους!

Γιατί περί «μπαξισίου» πρόκειται και σε καμιά περίπτωση για απόφαση αποκατάστασης της νομιμότητας – έστω για το «από δω και εμπρός»! Τώρα στριμώχνεται ταμειακά το Δημόσιο, τώρα του ’ρθε η φαεινή (εισπρακτική) ιδέα να «τακτοποιήσει» τους ημιυπαίθριους, να βρει τα περίπου 2 δισ. ευρώ, τώρα «τσιμπάει» το 1,5 εκατομμύριο των ιδιοκτητών που όταν αγόραζαν τις οικοδομές τους ΗΞΕΡΑΝ ότι παρανομούσαν, αλλά πείσθηκαν από τους κατασκευαστές (αυτούς που πίεσαν να επεκταθεί το μέτρο και στις... μελλοντικές οικοδομές!) πως «έλα μωρέ, κάποια κυβέρνηση θα σας νομιμοποιήσει με κάποιο μικρό πρόστιμο...»!

Θα «νομιμοποιήσει»; Οχι ακριβώς! Το αυθαίρετο δεν «νομιμοποιείται», απλώς ο ιδιοκτήτης του «διατηρεί το δικαίωμα χρήσης» και... απλώς «αναστέλλεται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων»! Που πάει να πει, πως αν «αύριο» τούτη ή η όποια άλλη κυβέρνηση... ξαναστριμωχτεί οικονομικά, κάλλιστα θα μπορέσει να επιβάλει νέο «τέλος τακτοποίησης»! Ετσι, να μένει ο πολίτης όμηρος των... δημοσιονομικών αναγκών του κράτους, να παραμένει σε πλήρη ισχύ η «αρχή» που διέπει τη λειτουγία του Δημοσίου «είπα - ξείπα, χ...ω την παρόλα μου» και «ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει!

Αμφιβάλλει κανείς πως και με τους «ημιυπαίθριους» θα συμβεί ό,τι συνέβη και με τις... αλληλοδιάδοχες «γενιές» αυθαιρέτων; Γιατί από την εποχή του Τρίτση και μετά ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση δεν θέλησε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους ελεγκτικούς προληπτικούς μηχανισμούς, αλλά και τους κατασταλτικούς (τις μπουλντόζες –που προβλέπονται και από τον νόμο!) για να εξαλειφθεί το αίσχος των αυθαιρέτων– και οι πυρκαγιές των οικοπεδοφάγων, οι καταπατήσεις των δασών κ.λπ.: Ε, μια... από τα ίδια θα έχουμε πάλι! Σε τούτη την πολιτεία - μπερντέ του Καραγκιόζη!

Καλό Σαββατοκύριακο!