Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη

Υπόμνημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να καταθέσουν, σήμερα, τα Σκόπια, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία εμποδίζοντας την πρόσκληση ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ πως, η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ισχυρά επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξει πως το πρόβλημα είναι η αδιαλλαξία των Σκοπίων.

Την προσφυγή θα καταθέσει ο συνεκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στο Δικαστήριο, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με τις αναφορές ΜΜΕ των Σκοπίων, το υπόμνημα περιλαμβάνει όλες τις δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, καθώς και δημοσιεύματα, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων κατά της Ελλάδας. Επίσης περιλαμβάνει και λεπτομερή εξήγηση της υπόθεσης καθώς και των γεγονότων και των δικαιωμάτων που επικαλείται η ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τον Ιανουάριο, καθόρισε το χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των γραπτών υπομνημάτων, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτό το χρονικό πλαίσιο, η ΠΓΔΜ πρέπει να υποβάλει γραπτό υπόμνημα έως την 20η Ιουλίου 2009, ενώ η Ελλάδα να καταθέσει την απάντησή της έως την 20η Ιανουαρίου 2010.

Ας σημειωθεί ότι η ΠΓΔΜ, τον περασμένο Νοέμβριο, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, βάζοντας βέτο στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου.

Η Ελλάδα από την πλευράς της υποστηρίζει ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.