Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Περαιτέρω κρατική στήριξη στην οικονομία ζητά η ΕΕ από την G20

Η κρατική χείρα βοηθείας στις οικονομίες του πλανήτη εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα των ηγετών της ΕΕ προς την G20, η οποία συνεδριάζει στις 24-25 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Εν όψει της συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ώστε να προετοιμάσουν την κοινή τους στάση έναντι της Συνόδου στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο σχέδιο συμφωνίας της Συνόδου της ΕΕ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι μολονότι η κατάργηση των δημοσιονομικών κινήτρων θα πρέπει να είναι συντονισμένη, πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες μεμονωμένων μελών της G20.

Οι ηγέτες των 27 θα ζητήσουν επίσης να δοθεί σημαντικός ρόλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο συντονισμό της παγκόσμιας πολιτικής και να υπάρξει δέσμευση για τη χορήγηση στο ΔΝΤ του ποσού 125 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια.

Θα εισηγηθούν επίσης η Σύνοδος της G20 να ορίσει δεσμευτικούς κανόνες για τα μπόνους των τραπεζιτών. Στο σχέδιο συμφωνίας αναφέρεται επίσης ότι οι κανόνες για τα μπόνους θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το ΔΣ θα επιβλέπει το ποσό που καταβάλλεται.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι οι 27 θα ασκήσουν πιέσεις στη G20 να ολοκληρώσει το 2010 τον κύκλο συνομιλιών της Ντόχα για το παγκόσμιο εμπόριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση του παγκόσμιου εμπορίου, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν τέλος τη G20 να επαναλάβει τη θέση της εναντίον του προστατευτισμού υπό το φως της ανησυχίας ότι ορισμένες χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα, μπορεί να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο.