Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ: «Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία»

Ενημέρωση Γ. Παπακωνσταντίνου στους δημοσιογράφους και κριτική στις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ.

«Ο εφησυχασμός είναι εκείνος που μας φοβίζει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημείωσε ότι είναι ένα πράγμα η δημοσκοπική υπεροχή, αλλά το σημαντικό είναι η ψήφος στις 4 Οκτωβρίου. «Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς που αποδίδει τις φήμες ότι μπορεί τον Μάρτιο να διεξαχθούν πάλι εκλογές είπε ότι «πιθανόν στην ανάγκη να εφευρεθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες οποιοδήποτε σωσίβιο μπορεί να υπάρξει ως επιχείρημα για να πείσει ένα σκληρό πυρήνα της ΝΔ να την ξαναψηφίσει».

Στο μεταξύ, επιχείρηση εκφοβισμού του κόσμου με τους φόρους, τα εισοδήματά του και τα εθνικά θέματα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Καραμανλής ασχολείται μόνο με το ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού «μάχη οπισθοφυλακής».

Ακόμη ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στις αναφορές του πρωθυπουργού για επιβολή φόρων από το ΠΑΣΟΚ αν το τελευταίο γίνει κυβέρνηση, αναγιγνώσκοντας εν συνεχεία σειρά φόρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Αυτή η κυβέρνηση έρχεται και μιλά για φόρους;».

Απαντώντας στο ερώτημα που θέτει ο πρωθυπουργός «ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «πάντως μεσαίο εισόδημα δεν είναι η περίπτωση κάποιου που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, διαθέτει σπίτι 1 εκ. ευρώ και έχει 100.000 ευρώ μερίσματα».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός της μεσαίας οικογένειας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι πολίτες γνωρίζουν, το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ξεκάθαρο στο ποιοι δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά».

«Θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, των μεγαλομετόχων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος στη συνέχεια έθεσε πέντε ερωτήματα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με πρώτο «γιατί η ΝΔ δεν λέει καθαρά ότι η πολιτική της απέτυχε;».

«Γιατί η ΝΔ δεν λέει ποιους ευνόησε η πολιτική της, ότι το σχέδιό της για έξοδο από την κρίση έχει ήδη χρεοκοπήσει, ότι τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι τα επιδόματα αντί για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ότι στην πράξη έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γιατί δεν λέει ότι δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα, αν ποτέ ήταν κυβέρνηση μετά τις εκλογές για να στηρίξει τα χρεωμένα νοικοκυριά, να προστατεύσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η φορολογική δικαιοσύνη και η ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν οι επενδύσεις», ήταν τα επόμενα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να απαντήσει»,πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να εξειδικεύσει περαιτέρω την πρόταση που παρουσίασε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «πόσο πιο συγκεκριμένο να γίνει όταν λέμε πχ αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό,τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής λέει πάγωμα μισθών;».

Επεσήμανε ότι με βάση τα πέντε νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις νόμου.

Το επιχείρημα της ΝΔ για το «συγκεκριμένο» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε ως «φύλλο συκής της ΝΔ για να ξεχάσει ο κόσμος αυτά που έχει κάνει».

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξέρει τι θα «παραλάβει» ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η τόνωση της οικονομίας θα γίνει γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σχετική αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου περί «αθλιότητας των stage» αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις, μία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όπου, από τους 843 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα οι 435 είναι με stage εκ των οποίων «σχεδόν οι μισοί μετά τις 4/9» και η άλλη στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας στο Αγρίνιο όπου υπηρετούν 7 και εκπαιδεύονται 27 με stage, με τους 22 «μετά τις 4/9».

«Αυτή η αθλιότητα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, να βγουν και να διαψεύσουν τα στοιχεία, να απολογηθούν και να σταματήσουν» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί απολύτως την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ, «ότι κατά 90% οι πόροι των stage είναι από εθνικά κονδύλια» και επέκρινε τον πρωθυπουργό για επιχείρηση παραπλάνησης των πολιτών.

Οι «άγονες γραμμές» είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των υποχρεώσεών μας στους συμπολίτες μας και στο πλαίσιο της ΕΕ,είπε ερωτηθείς για τα προβλήματα των αερομεταφορών.

«Η θέση μας ήταν αντίθετη με την συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης, είμαστε υπέρ του να υπάρχει ένας δημόσιος χαρακτήρας, άρα με αυτή την λογική θέλουμε να ξαναδούμε αυτές τις συμφωνίες για να ωφεληθεί το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή λιμενεργατών του ΟΛΠ που ζητούν το «πάγωμα» της εγκατάστασης της Cosco.

Ερωτηθείς αν στην επαναδιαπραγμάτευση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει υπόψη του ότι η Κίνα είναι μια από τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις του πλανήτη, είπε: «νομίζω ότι έχουμε μάλλον καλή αντίληψη των εξελίξεων στον κόσμο, αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έχει αποδείξει αυτό επανειλλημμένα».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι θέση θα έχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αν το Κίνημα θα αναθεωρήσει την απόφασή του 2002 για πώληση των Ναυπηγείων, είπε ότι «παρακολουθούμε τις κινήσεις που γίνονται με μεγάλη ανησυχία, έχουμε μια συνολική λογική για την ανάγκη στήριξης όλου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και μέσα σε αυτή εντάσσεται και η περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα πόλο σε ένα πολύ σημαντικό κλάδο για τη χώρα και ο οποίος συνδέεται και με την εθνική ασφάλεια"

"Έχετε ακούσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στην ανάγκη όλα τα στελέχη μας να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, μακρυά από οποιαδήποτε αλαζονεία ή διάθεση σύγχυσης της προσφοράς τους στον τόπο με την προσωπική τους διαδρομή», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις διατυπωθείσες ανησυχίες για «αλαζονεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ» εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου.

Για τεράστιο ηθικό ζήτημα έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή του προέδρου του ΟΕΚ σε δανειολήπτη σχετικά με την δυνατότητα που έχει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου του, κατόπιν παρέμβασης της κ. Πετραλιά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατήρησε τις επιφυλάξεις του καθώς όπως είπε δεν έχει υπόψη του την επιστολή, προσθέτοντας ότι αν οι ημερομηνίες στην επιστολή είναι όπως αναφέρθηκαν τότε και αυτό «εντάσσεται στις καταγγελίες που έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό».

Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς με αφορμή σχετική τοποθέτηση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη με την οποία «εμμένει στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για «μηδενική ανοχή» στους μετανάστες «χωρίς χαρτιά"», είπε ότι «η θέση μας είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία».

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξανασκέφτεται την στάση του στο θέμα ανάρτησης «γιγαντοαφισών», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «είναι θέση αρχής και δεν θα την αλλάξουμε».

"Στη ΝΔ δεν μπορούν πια να προστατέψουν ούτε τον εαυτό τους"

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη ΝΔ δεν μπορούν πια να προστατέψουν ούτε τον εαυτό τους. Μετά την τεράστια γκάφα τους με την άγνοια που έδειξαν σχετικά με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες, έρχονται σήμερα, να «αποκαλύψουν» φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο υποτίθεται το ΠΑΣΟΚ παραπλανεί τους πολίτες. Μόνο που το συγκεκριμένο φυλλάδιο βγήκε πέρσι! Πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει, έστω και ατελώς, όπως έκανε. Το «γελοίον του πράγματος», στο οποίο συνεπώς ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέρεται, προφανώς αφορά τα λεγόμενά του».