Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ επηρέασαν τη ζήτηση.

Πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε η τιμή του πετρελαίου στην Ασία, καθώς έγιναν γνωστές πληροφορίες σχετικά με τα αμερικανικά αποθέματα αργού.

Η Διεύθυνση Ενεργειακών Πληροφοριών του υπουργείου Ενεργείας ανακοίνωσε πως τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 372.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, όπως φάνηκε σε έρευνα της Platts, του κλάδου ερευνών περί ενεργείας της McGraw-Hill Cos.

Όσον αφορά τα αποθέματα βενζίνης, σημειώθηκε πτώση κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια - πολύ μεγαλύτερη από ότι εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Αυτή τη στιγμή η τιμή του αργού βρίσκεται στα 68,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Μπρεντ στα 67,87.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συνδυασμό καλών και κακών νέων» είπε ο Κλάρενς Τσου, χρηματιστής της Hudson Capital Energy στη Σιγκαπούρη. «Για αυτό το λόγο οι τιμές αυτό το μήνα θα κυμαίνονται ανάμεσα στα 65 και τα 75 δολάρια το βαρέλι» .

Επίσης, η άνοδος των επιπέδων κατανάλωσης αργού στην Κίνα αναμένεται να αυξήσει τις τιμές μέσα στο επόμενο έτος, όπως αναφέρθηκε σε μελέτη της Morgan Stanley, όπου αναφέρεται πως μέσα στο 2010 η μέση τιμή του αργού θα είναι 85 δολάρια το βαρέλι.

Η κινεζική κατανάλωση πετρελαίου έχει ανέλθει στο 43% της αμερικανικής- δραστική άνοδος, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2000 βρισκόταν στο 16%, ενώ μέχρι το 2024, η Κίνα θα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου στον κόσμο.