Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ζέστη, ξηρασία και πυρκαγιές στο μετεωρολικό δελτίο της Ελλάδας έως το 2050

Ανυπόφορες πόλεις, τουριστικοί προορισμοί με καύσωνες, δύσκολες μέρες για τη γεωργία, εθνικοί δρυμοί σε κίνδυνο. Αυτές είναι οι δυσοίωνες προβλέψεις έρευνας της WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής το διάστημα 2021-2050.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, με τίτλο Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον, περιλμβάνει τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε περιοχές με μεγάλη σημασία για την οικονομία και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Η δυσφορία των κατοίκων στις πόλεις πρόκειται να ενταθεί, προβλέπει επιστημονική ομάδα:

-Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λαμία και τη Λάρισα αναμένονται 20 επιπλέον ημέρες καύσωνα το χρόνο, ενώ για την Αθήνα προβλέπονται 5-15 επιπλέον ημέρες καύσωνα και 30 επιπλέον νύχτες με θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

-Σε Αθήνα, Λαμία, Λάρισα, Βόλο και Θεσσαλονίκη η συνολική βροχόπτωση θα μειωθεί, θα αυξηθούν ωστόσο οι ακραίες βροχοπτώσεις κατά 10-20%. Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο τόσο για πλημμύρες όσο και πυρκαγιές στα περιαστικά δάση.

-Οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 25ο C θα αυξηθούν κατά σχεδόν ένα μήνα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, φαινόμενο που αντισταθμίζεται όμως από την αυξημένη ζέστη:

-Στους δέκα νομούς με την υψηλότερη τουριστική κίνηση προβλέπεται αύξηση των ημερών με καύσωνα κατά 5 έως και 15 ημέρες το χρόνο. Αύξηση αναμένεται και στις νύχτες όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20ο C, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, όπως η Ρόδος και τα Χανιά.

-Οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, στην Εύβοια αναμένονται περισσότερες από 25 επιπλέον ξηρές ημέρες σε σχέση με σήμερα, οι Σέρρες και η Λάρισα θα ζήσουν 20 περισσότερες μέρες καύσωνα, ενώ στο Ηράκλειο και την Πέλλα οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα μειωθούν κατά 15%.

-Οποιαδήποτε πρόβλεψη για πιθανές βλάβες στις καλλιέργειες είναι παρακινδυνευμένη αλλά τα γενικά ευρήματα φανερώνουν αυξημένο κίνδυνο για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.

-Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε δοκιμασία και τους Εθνικούς Δρυμούς, καθώς προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας.

«Οι προβλέψεις για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της έρευνας από το σύνολο των αρμόδιων δημόσιων φορέων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προσαρμογής της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» σημειώνει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης.

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να συμβεί στο μέλλον [...] Η νέα κυβέρνηση πρέπει να θέσει τα ζητήματα της Κοπεγχάγης και της προσαρμογής της χώρας στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες ως μέγιστες προτεραιότητες» καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η μελέτη βασίστηκε σε ένα μόνο περιοχικό κλιματικό μοντέλο, αυτό του Βασιλικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας (KNMI) και στο μετριοπαθές σενάριο εκπομπών Α1Β της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).