Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ώρα μονομαχίας για Καραμανλή - Παπανδρέου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το βράδυ στις 20.00 η μονομαχία των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αντιπαρατεθούν πρόσωπο με πρόσωπο για 75 λεπτά σε πέντε θεματικές ενότητες: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα - Παιδεία, Κράτος - Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον -Υποδομές, Εξωτερική Πολιτική.

Η τηλεμαχία των έξι πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα, κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς όλοι φάνηκαν αμετακίνητοι στις θέσεις και στην στάση που έχουν κρατήσει έως τώρα. Αυτό που έδωσε, πάντως, την ξεχωριστή πινελιά ήταν τα 21 λεπτά διαλόγου των πολιτικών αρχηγών. Η τηλεμαχία έκλεισε με τους δίλεπτους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών.

Ο Κώστας Καραμανλής υπερασπίσθηκε το έργο των κυβερνήσεών του, χαρακτήρισε έκθεση ιδεών τις οικονομικές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε άγνοια κινδύνου, απουσία σχεδιασμού και λαϊκιστική προσέγγιση. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών, βάσει της ειλικρίνειας που, όπως είπε, επέδειξε, προτείνοντας σκληρά μέτρα.

«Οι Έλληνες με τίμησαν δύο φορές κι έχω υποχρέωση να πω αλήθεια. Χρειαζόμαστε δύο χρόνια για να βγούμε από την κρίση. Έχουμε, όμως, σχέδιο και όραμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ψήφο εμπιστοσύνης και ψήφο αυτοδυναμίας ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, για να πατάξει τη διαφθορά και τις πελατειακές αντιλήψεις στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα και του κράτους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τόνισε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με συμφέροντα, πρακτικές και αντιλήψεις που έφεραν τη χώρα πίσω. Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι απεμπόλησε το δικαίωμα του βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε για την υφαλοκρηπίδα και το Κυπριακό.

Να ψηφίσουν το ΚΚΕ ανεξάρτητα από το αν διαφωνούν με τις θέσεις του, ζήτησε από τους πολίτες η Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη, όπως είπε, σε όσους θεωρούν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν κραυγαλέες διαφορές. Η ΓΓ του ΚΚΕ πρότεινε φορολόγηση του κεφαλαίου με ποσοστό 45%.

Ψήφο για να έχει φωνή η ξεχασμένη κοινωνία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει τους νέους που γυρνάνε στα βουλευτικά γραφεία για να ζητήσουν δουλειά, τις νοσηλεύτριες που έχουν δυο χρόνια να πάρουν ρεπό επειδή υπάρχουν κενές θέσεις στα νοσοκομεία, τους νέους επιστήμονες, τους αγρότες, τους απολυμένους του Λαναρά και της Λάρκο, αλλά και τους ενεργούς πολίτες που αντιστέκονται.

Μετανάστευση με ποσόστωση ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και τόνισε πως πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα των ταυτοτήτων. Παράλληλα, πρότεινε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ στα εθνικά θέματα και κάλεσε την Εκκλησία να συνδράμει οικονομικά για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

«Ξεπερασμένες» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος τις πολιτικές της Ν.Δ για λιτότητα και του ΠΑΣΟΚ για αύξηση της κατανάλωσης. Τόνισε πως χρειάζονται καινούργια πολιτικά εργαλεία, στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και μια κοινωνία πιο υπεύθυνη που τώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.