Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Νετανιάχου-Μίτσελ

Οι δίωρες συνομιλίες για το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού που είχαν την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, δεν κατέληξαν σε συμφωνία και οι δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Οι Μπεναμίν Νετανιάχου και Τζορτζ Μίτσελ είχαν συνομιλίες σήμερα για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα. Αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ρεγκέβ.

Ο Μίτσελ επιστρέφει στην Ιερουσαλήμ την Παρασκευή ύστερα από επίσκεψή του σε αραβικές χώρες. Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος που ξεκίνησε την Κυριακή μια νέα επίσκεψη στην περιοχή, είχε την Τρίτη συνάντηση τριών ωρών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και αργότερα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στο τέλος των επαφών του ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ συνέστησε στις δύο πλευρές να επιδείξουν «υπευθυνότητα» προκειμένου να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν στα τέλη του 2008, με την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μίτσελ επιδιώκει να εξασφαλίσει από το Ισραήλ μια συμφωνία για το πάγωμα της εποικιστικής του πολιτικής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ζητούν οι Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα.

Παράλληλα προσπαθεί να πείσει τον Μαχμούντ Αμπάς να συναντηθεί με τον Νετανιάχου για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την ισραηλινή πρωθυπουργία τον Απρίλιο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την προσεχή εβδομάδα υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών επανέλαβε όμως ότι ο Μαχμούντ Αμπάς δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αν δεν παγώσει η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.