Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

«Η ώρα είναι τώρα» για τις μεταρρυθμίσεις στην περίθαλψη, λέει ο Ομπάμα

Δυναμικά επανήλθε ο Αμερικανός πρόεδρος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων προς ένα σύστημα δημόσιας περίθαλψης στις ΗΠΑ, τη σημαντικότερη προτεραιότητά του στο εσωτερικό.

Οι ακροατές του Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του τη Δευτέρα στο Σινσινάτι του Οχάιο, βιομηχανικής πολιτείας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στη δήλωσή του ότι «έφτασε η ώρα να κάνουμε το σωστό για τις αμερικανικές εργατικές οικογένειες, να ενωθούμε ως έθνος αφήνοντας κατά μέρος τον κομματισμό και να περάσουμε φέτος τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Κογκρέσου την Τετάρτη, παρουσιάζοντας τις γενικές γραμμές των προτάσεών του προσπαθώντας να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για τις αλλαγές στο σύστημα περίθαλψης.

Με τη δημοτικότητά του να πέφτει, η προσπάθεια του Μπ.Ομπάμα να περάσουν οι αλλαγές θεωρείται στις ΗΠΑ δοκιμασία για τις ικανότητές του. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αγωνίζονται να φτιάξουν το νομοσχέδιο, αλλά οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί το αντιμάχονται και οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει πλέον σε σημείο οριστικής ψήφισης ή οριστικής απόρριψης.

«Σε κάθε συζήτηση, φτάνει μία στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε, και αυτή η στιγμή είναι τώρα» είπε ο Ομπάμα από το Οχάιο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο μέρος των Αμερικανών να μην έχουν καταλάβει ακριβώς τι προτείνει ο πρόεδρος.

Εκτός από τους Ρεπουμπλικανούς, αντίθετες είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ, ξοδεύοντας εκατομμύρια σε πιέσεις εναντίον του νομοσχεδίου σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπ.Ομπάμα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να περικόψει το κόστος του συστήματος περίθαλψης και να την επεκτείνει σε 46 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς. Το σχέδιο υπολογίζεται να κοστίσει 1 τρισ. δολάρια, τη στιγμή που το αμερικανικό κράτος εκτός από την οικονομική κρίση πρέπει να υποστηρίξει και τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.