Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, κλειστή η Γουόλ Στριτ

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές τη Δευτέρα στην Ευρώπη, με τους κυριότερους τομείς να βγαίνουν θετικά και τα στοιχεία της γερμανικής οικονομίας να διατηρούν την αισιοδοξία των επενδυτών μαζί με το θετικό κλείσιμο της Γουόλ Στριτ την Παρασκευή.

Ενθαρρυντικά λειτούργησε και η διαβεβαίωση της ομάδας 20 κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομίας ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν σύντομα.

Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν συνεδρίασαν, με την πρώτη Δευτέρα κάθε Σεπτεμβρίου να γιορτάζεται η Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης ήταν η βρετανική εταιρεία τροφίμων Cadbury, που ενισχύθηκε κατά 38% έπειτα από την είδηση ότι απέρριψε την πρόταση εξαγοράς από την αμερικανική Kraft, ενώ και η Associated British Foods έκλεισε με κέρδη. Επίσης, η αναφορά ότι Deutsche Telekom και France Telecom θα συνεργαστούν στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας ανέβασε τις μετοχές και των δύο εταιρειών.

Θετικά έκλεισε και ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με τις Barclays, Credit Suisse, HSBC και UniCredit να σταματούν με πράσινα πρόσημα, όπως και οι ασφαλιστικές Swiss Re, Aegon, Aviva, AXA, και Legal & General.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο κατά 1,47% στις 5.463,51 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 4.933,18 μονάδες, με άνοδο 1,68%. Στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 3.652,83 μονάδες.