Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Ποντάρουν σε νέα προσφυγή στις κάλπες τον Μάρτιο

Oι κραδασμοί της προεξοφλημένης ήττας, την οποία προαναγγέλλουν- έστω και κατ΄ ιδίαν- ακόμη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προκαλούν αναταραχή σε κυβέρνηση και κόμμα. Ολοι αναμένουν το μοιραίο και έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα των εκλογών, ενώ στελέχη του σκληροπυρηνικού «καραμανλικού» πυρήνα ενεργοποιούν διάφορα σενάρια περί «πράσινης παρένθεσης» με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Ενδεικτικό της ηττοπάθειας και της προεξόφλησης της ήττας ήταν η συνομιλία που είχε χθες στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού με δημοσιογράφους, κατά την οποία υπήρξε αρκετά ειλικρινής. Λόγω του ανεπίσημου χαρακτήρα της συζήτησης, η ταυτότητα του συνεργάτη δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, αλλά τα όσα είπε ήταν εξόχως αποκαλυπτικά για το πώς κρίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου την εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου.

Ο εν λόγω συνεργάτης ανέφερε ότι αν η ΝΔ απορροφήσει γρήγορα τους κραδασμούς της ήττας και οι δημοσκοπήσεις δείξουν μια αλλαγή στο κλίμα μπορεί να οδηγηθεί σε έντονη αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ, στον άξονα του «τι είπε και τι έκανε». Η εκτίμησή του ήταν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου θα αποδειχθεί αναξιόπιστος στις πρώτες 100 ημέρες με το πρόγραμμα που εξήγγειλε και ότι η ΝΔ θα έχει την ευκαιρία ύστερα από 100 ημέρες, συνολικά ύστερα από έξι μήνες, να αποφασίσει αν θα προκαλέσει ή όχι εκλογές.

Βεβαίως, σημείωσε, αν το ΠαΣοΚ προτείνει τον κοινοτικό επίτροπο κ. Στ. Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί. Ακόμη και για την εκλογική στρατηγική της ΝΔ υπάρχει γκρίνια, αφού η εμμονή στην οικονομία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε αυτές τις αιτιάσεις, το ίδιο στέλεχος παραδέχθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκαταλειφθεί στη μέση του προεκλογικού αγώνα η συγκεκριμένη στρατηγική.

Ουσιαστικά στη ΝΔ προεξοφλούν την ήττα και σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν το σενάριο για εκλογές τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον δεν θα είναι υποψήφιος ο κ. Κ. Παπούλιας. Η ΝΔ έχει σαφή στόχο να αντιπαρατεθεί σκληρά με το ΠαΣοΚ στη λογική τού «τι εξήγγειλε και τι έπραξε».