Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

«Ιδού το παραδικαστικό»

Κατάθεση-καταπέλτη για τον ρόλο τής φυγόδικης πρώην ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλία, και για τον τρόπο δράσης των φερόμενων ως μελών στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά και για τη δημοσιογραφική έρευνα του Στ. Βορίνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, έδωσε εξεταζόμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ο δικηγόρος, Γιάγκος Λαμπίρης.

Η φυγόδικος π. ανακρίτρια Αντωνία Ηλία Η φυγόδικος π. ανακρίτρια Αντωνία Ηλία Ομάρτυρας είχε αποστείλει τον Αύγουστο του 2003 επιστολή στην τότε ηγεσία του Αρείου Πάγου για τα «έργα και τις ημέρες» τής Αντωνίας Ηλία, πλην όμως, όπως επισήμανε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, «η αναφορά αυτή κατέληξε τότε στον κάλαθο των αχρήστων», αν και η κ. Ηλία αποσπάστηκε έναν μήνα μετά από το ανακριτικό της τμήμα σε άλλο πόστο.

«Οι μίζες και οι συναλλαγές δεν είχαν τελειωμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπίρης,για να συνεχίσει:

«Η πρώην ανακρίτρια ήθελε να κάνει υποχείριό της τον συνεργάτη του γραφείου μου, Θαν. Τόσκα. Εκ των υστέρων έμαθα για προτάσεις της να βγάζουν χρήματα από κατηγορουμένους, μέσω του κυκλώματος, υποσχόμενοι ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις. Ο Στ. Βορίνας με ενημέρωσε για το τι γινόταν. Μάλιστα ο Τόσκας, ακολουθώντας οδηγίες του δημοσιογράφου, αποδέχτηκε τον ρόλο τού μεσολαβητή και ξεκίνησε να ηχογραφεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Ηλία, προκειμένου να αποκαλυφθεί η δράση του κυκλώματος. Ετσι πληροφορήθηκα ότι η Ηλία είχε ζητήσει 30.000 ευρώ από κατηγορούμενο για εμπόριο ναρκωτικών, προκειμένου να του χορηγήσει πλαστό πιστοποιητικό από δημόσιο νοσοκομείο. Από άλλον κατηγορούμενο για ναρκωτικά είχε ζητήσει 20.000 ευρώ, προκειμένου το κύκλωμα να φροντίσει να αρθεί η προσωρινή του κράτηση. Γι' αυτό και τότε απέστειλα ανώνυμη επιστολή στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να γίνει άρση των τραπεζικών λογαριασμών της, ώστε να αποκαλυφθεί η έκνομη συμπεριφορά του κυκλώματος».

«Η Τόνια»

Για τη δική του γνωριμία με την τότε ανακρίτρια, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι πρωτοσυναντήθηκαν στα μέσα του 2002 σε ανάκριση, μέσω συναδέλφου του, και του έκανε εντύπωση ότι μεσούσης της ανάκρισης τούς είχε προτείνει να την περιμένουν εκτός του κτιρίου, όπου, όταν παρουσιάστηκε, ζήτησε «να τη λέμε Τόνια». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «σωρεία τηλεφωνημάτων της, προκειμένου να συναντηθούμε» αλλά και στο γεγονός ότι στη συνέχεια «μου έλεγε περίλυπη ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα», με αποτέλεσμα να του αποσπάσει ένα χρηματικό ποσόν.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση με τη Χριστίνα Καλαμιώτη η οποία ισχυρίστηκε ότι η καταμέτρηση των 30.000 ευρώ που είχε καταβάλει για να μην προφυλακιστεί ο Γιάν. Καλαμιώτης είχε γίνει στο γραφείο του. Απ' την πλευρά του, ο κ. Λαμπίρης που αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό κατήγγειλε ότι η μάρτυρας «είναι καθοδηγούμενη, καθώς για πρώτη φορά παρουσίασε αυτή την εκδοχή, ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε άλλο δικηγορικό γραφείο, από το οποίο τα παρέλαβε η Αντωνία Ηλία».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στο ακροατήριο, ενώπιον του οποίου δικάζονται 18 άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι ο Ιάκ. Γιοσάκης αλλά και γνωστοί δικηγόροι, ο κ. Λαμπίρης δήλωσε:

«Δυστυχώς, η πρώην ανακρίτρια συνεχίζει να φυγοδικεί. Αν ήταν παρούσα, είναι βέβαιο πως θα αποκάλυπτε όλους εκείνους που της παρείχαν συνδρομή για ίδιον όφελος και αποτελούσαν το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα».

Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος Στ. Βορίνας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο επίσης βασικός μάρτυρας, Θαν. Τόσκας, ζητεί αστυνομική προστασία προκειμένου να προσέλθει να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τη Χριστίνα Καλαμιώτη, καθώς «δέχεται απειλές για τη ζωή του». Η έδρα διέταξε τη βίαιη προσαγωγή τού μάρτυρα για την ερχόμενη Παρασκευή.