Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Νομαρχία Πειραιά: Κάρτες ελεύθερης μετακίνησης ΑμεΑ

Ξεκίνησε από τις 14 Σεπτεμβρίου η χορήγηση των καρτών απεριορίστων διαδρομών σε άτομα με αναπηρίες από τη Νομαρχία Πειραιά. Οι δικαιούχοι της Νομαρχίας Πειραιά μπορούν να παραλαμβάνουν τις κάρτες τους από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά. Ωστόσο, για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδικασίας, η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, έχει καθορίσει και φέτος συγκεκριμένα κέντρα διανομής των καρτών όπου βρίσκονται εντεταλμένοι υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η κάρτα περιλαμβάνει τη δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς ΟΑΣΑ ΕΘΕΛ ΗΛΠΑΠ ΗΣΑΠ ΑΜΕΛ (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ), ΤΡΑΜ, Προαστιακό Σιδηρόδρομο (από Μαγούλα έως σταθμό Αεροδρόμιο) και τη διακίνηση με έκπτωση 50% στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ και στον ΟΣΕ

Οι δικαιούχοι είναι άτομα με αναπηρίες με παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά, ενώ το ατομικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 23.000 € και το συνολικό οικογενειακό τα 29.000 €. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με 5.600 € για κάθε επιπλέον ανάπηρο άτομο που συνοικεί και βαρύνει την οικογένειά του.

Δικαιούχοι είναι ακόμα οι συνοδοί των ολικά τυφλών και των ατόμων με Βαριά Νοητική Καθυστέρηση (δείκτης νοημοσύνης 30 και κάτω) οι οποίοι εξαιρούνται του οικονομικού κριτηρίου.

Σημειώνεται ότι όσοι υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος, δικαιούνται κάρτα με έκπτωση 50% για τα υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα του ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ που τους χορηγείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα σημεία διανομής των καρτών για τη Σαλαμίνα είναι:

* ΚΕΠ του Δήμου Σαλαμίνας, Λ. Ιπποκράτους 169

* ΚΕΠ του Δήμου Αμπελακίων

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

•Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του νόμιμου εκπροσώπου του

•Επικυρωμένο αντίγραφο γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής ή απόφαση αναπηρίας ασφαλιστικού φορέα όπως ΙΚΑ ΤΕΒΕ κλπ σε επικυρωμένο φωτοαντίγραφο με παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας 67 % τουλάχιστον και χρόνο λήξης ή τελευταίο απόκομμα ΟΓΑ (μόνο για τους συνταξιούχους αναπηρίας από τον ΟΓΑ).

•Όσοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση (επίδομα) από τις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας ή Υγιεινής των ΝΑ με βάση γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών δικαιούνται κάρτα χωρίς την προσκόμιση της γνωμάτευσης. Η πιστοποίηση γίνεται μέσω του μητρώου επιδοματούχων που υπάρχει στις Δ/νσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των ΝΑ.

•Επίσης όσοι λαμβάνουν γνωματεύσεις από Μονάδες Τεχνητού Νεφρού ή Τμήματα Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας μπορούν να τις προσκομίσουν εναλλακτικά. Πρόσφατη γνωμάτευση δεν απαιτείται για τα ΑμεΑ που το ποσοστό της αναπηρίας τους προέρχεται από ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων.