Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Μειώθηκε 30% ο τζίρος των ξενοδοχείων Κρήτης

Μέχρι 30% φθάνουν οι απώλειες στον τζίρο των ξενοδοχείων στην Κρήτη, με τους ξενοδόχους να χαρακτηρίζουν την τρέχουσα τουριστική χρονιά ως τη χειρότερη της τελευταίας 25ετίας.

Η οικονομική κρίση και ο σκληρός ανταγωνισμός, όπως λένε οι φορείς του τουρισμού, έπληξαν την τοπική αγορά και δημιουργούν αρνητικό κλίμα και για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νικηφόρος Λαμπρινός, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου οι αφίξεις είχαν μείωση κατά 9,4% σε σχέση με πέρυσι. Τον Αύγουστο η πτώση υπερέβη το 8,5%.

Οι απώλειες των εσόδων, όπως λένε οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων, είναι διπλάσιες για πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης και ιδιαίτερα του Νομού Ηρακλείου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, πολλές μονάδες είχαν απώλειες στον τζίρο τους πάνω από 30%, ενώ ο μέσος όρος κυμαίνεται 15 - 17%. Επίσης αναφέρεται ότι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις μικρών ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων - ενοικιαζόμενων δωματίων που δεν άνοιξαν καν φέτος. «Ελάχιστες μονάδες, μετρούμενες στα δάκτυλα του ενός χεριού, θα πιάσουν μέχρι το τέλος της σεζόν τον περσινό τζίρο» λένε χαρακτηριστικά ξενοδόχοι του νησιού.

Σε σχέση με την επόμενη χρονιά ο πρόεδρος των ξενοδόχων αναφέρει: «Τα μυνήματα που έχουμε από τους τουρ οπερέιτορ είναι δυσάρεστα, αλλά αισιοδοξούμε με βάση τα παρηγορητικά στοιχεία για διαφαινόμενη ανάπτυξη στις οικονομίες σε Γαλλία και Γερμανία».