Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Αμερικανοί μπήκαν (και) στη Σομαλία

Από το 1993 και την περίφημη «μάχη του Μογκαντίσου», όταν μια κακοσχεδιασμένη επιχείρηση στο κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας οδήγησε στην κατάρριψη δύο ελικοπτέρων «Βlack Ηawk» και στον θάνατο 18 αμερικανών στρατιωτικών και εκατοντάδων Σομαλών, είχαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να στείλουν κομάντος στο έδαφος της πλέον άναρχης χώρας της Ανατολικής Αφρικής, ίσως και του πλανήτη.

Μεσολάβησαν βέβαια πολλές «στοχευμένες δολοφονίες» καταζητούμενων ισλαμιστών με πυραύλους «Τomahawk» και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με σημαντικότερη αυτήν του στρατηγού Μοχάμεντ Αϊντίντ, το 1996, και πιο πρόσφατη αυτή του πολεμάρχου Αντέν Χασί Αϊρο τον περασμένο Μάιο.

Χθες, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για το αντίθετο, αμερικανικές «αρβύλες» πάτησαν ξανά το σομαλικό έδαφος κατά τη διάρκεια επιχείρησης που κατέληξε στην «εξωδικαστική εκτέλεση» του κενυάτη πολεμάρχου- και βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών στη Μομπάσα το 2002- Σαλέχ αλί Ναμπχάν. O εκτελεσθείς εθεωρείτο στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Τα ξημερώματα έξι ελικόπτερα επέδραμαν στο χωριό Ρουμπόου, ένα «οχυρό» των ισλαμιστών περίπου 250 χιλιόμετρα νοτίως του Μογκαντίσου. Ο Ναμπχάν προσπάθησε να διαφύγει, αλλά τα πυρά «γάζωσαν» το αυτοκίνητό του σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Οι αμερικανοί κομάντος πάτησαν στη γη και λίγα λεπτά αργότερα τα ελικόπτερα απογειώθηκαν παίρνοντας μαζί τους τα πτώματα του καταζητουμένου και ενός ακόμη άνδρα, καθώς και δύο τραυματισμένους αλλά ζωντανούς συνεπιβάτες τους. Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, η στηριζόμενη από αυτήν σομαλική «υπηρεσιακή» κυβέρνηση του σεΐχη Σαρίφ Σιχ Αχμέντ Αχμέντ επιβεβαίωσε πανηγυρικά την εκτέλεση, ενώ αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «καθυστερημένη εκδίκηση» για το φιάσκο των «Βlack Ηawk Down».

Στη δύσμοιρη Σομαλία όμως η επιχείρηση είχε εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο. Οργισμένοι εκπρόσωποι της Αλ Σαμπάαμπ, της ισχυρότερης ισλαμικής πολιτοφυλακής, ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση για τον θάνατο του κενυάτη πολεμάρχου. Κάλεσαν Αραβες και άλλους μουσουλμάνους μαχητές να συμμετάσχουν στο νέο «τζιχάντ» με στόχο την εκδίωξη όλων των ξένων από τη Σομαλία.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον οκτώ μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και οι περισσότερες οργανώσεις αρωγής εξετάζουν ήδη την αποχώρησή τους, δυστυχώς εν μέσω ενός εκ των χειρότερων λιμών στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.