Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ τα εμβόλια της νέας γρίπης

Τέσσερα από τα πέντε εμβόλια κατά της γρίπης 2009 Η1Ν1 που έχει παραγγείλει η αμερικανική κυβέρνηση έλαβαν εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η χορήγησή τους μπορεί να αρχίσει τον Οκτώβριο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον έχει παραγγείλει συνολικά 195 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων και οι πρώτες 45.000 δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σε 90.000 σημεία όπως σχολεία και κλινικές, είπε ενώπιον του Κογκρέσου η υπουργός Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους.

«Θα έχουμε αρκετά εμβόλια για όλους» υποσχέθηκε.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι έγκυες, τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως 24 ετών, οι χρόνιοι ασθενείς με άσθμα, καρδιοπάθεια ή διαβήτη ηλικίας κάτω των 65 ετών και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες Υγείας.

Η FDA διαβεβαίωσε ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης των χοίρων είναι εξίσου ασφαλή με τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης: «Τα εμβόλια κατά του Η1Ν1 που εγκρίθηκαν σήμερα υποβάλλονται από την FDA στην ίδια εποπτεία της παραγωγής, τον ίδιο έλεγχο ποιότητας προϊόντων και τις ίδιες διαδικασίες διάθεσης των παρτίδων όπως τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης» δήλωσε ο Δρ Τζέσε Γκούντμαν, επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας.

Η έγκριση αφορά τα εμβόλια της αυστραλιανής CSL, της ελβετικής Novartis, της γαλλικής Sanofi-Pasteur και της αμερικανικής MedImmune, η οποία ανέπτυξε το μοναδικό εμβόλιο σε μορφή ρινικού σπρέι. Την έγκριση της FDA αναμένει τώρα και μια πέμπτη φαρμακοβιομηχανία, η βρετανική GlaxoSmithKline.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ενήλικες, οι οποίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο, μια δόση αρκεί για να προσφέρει επαρκή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε διάστημα οκτώ έως δέκα ημερών.

Κλινικές δοκιμές σε παιδιά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ οι πρώτες μελέτες σε εγκύους μόλις ξεκίνησαν, ανέφερε στο Κογκρέσο η Αμερικανίδα υπουργός Υγείας.

Αδεια κυκλοφορίας εμβολίων για τη γρίπη Η1Ν1 έχουν λάβει και τρεις εταιρείες και ινστιτούτα στην Κίνα. Πρόκειται για τις Sinovac Biotech, Hualan Biological Engineering και το Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών της Σαγκάης.