Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Van Gogh στο πλανητάριο

Το λαμπερό κίτρινο των αγρών και το βαθύ μπλε του νυχτερινού ουρανού θα γεμίσουν κάθε σημείο του θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου από την Τρίτη θα αρχίσει η προβολή της ταινίας «Van Gogh: Ο Πυρετός του Χρώματος».

Η ταινία δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη σύντομη, θυελλώδη και τραγική ζωή, αλλά -παράλληλα- και τη σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού Βίνσεντ Βαν Γκογκ, από την ηλικία των 27 ετών έως και τον τραγικό του θάνατο στα 37 του χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε περίπου 900 πίνακες, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στα αριστουργήματα της τέχνης και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες των σημαντικότερων μουσείων του κόσμου. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του ο Βαν Γκογκ πούλησε μόνο έναν πίνακα.
Ο Βαν Γκογκ στο πλανητάριο

Κάνοντας ένα εικονικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο οι θεατές θα γνωρίσουν το έργο ενός μεγάλου δημιουργού, ενός ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στο χρώμα, και θα απολαύσουν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης. Η αναδρομή στη ζωή του Βαν Γκογκ γίνεται μέσω των ερευνών που διεξάγει μια επιστήμονας στις επιστολές που έστελνε ο καλλιτέχνης στον αδελφό του και αποκαλύπτουν σημαντικότατες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του.

Φαινομενικά ο κόσμος του Βαν Γκογκ δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη και την τεχνολογία, η οποία αποτελεί τον τομέα όπου κατεξοχήν κινείται το Πλανητάριο. Ο διευθυντής του Ιδρύματος Διονύσης Σιμόπουλος, ωστόσο, βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

«Προσπαθούμε να παντρέψουμε την επιστήμη και την τέχνη. Παρ όλο που το Ιδρυμα σε όλες τις δραστηριότητες διακονεί την επιστήμη και την τεχνολογία, δεν είμαστε αποκομμένοι από το κοινωνικό σύνολο. Ενα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι και η τέχνη, οπότε προσπαθούμε να παντρέψουμε τα δύο κομμάτια.

Γενικά οι παραστάσεις μας στο Πλανητάριο έχουν μεγάλη δόση τέχνης λόγω της μουσικής υπόκρουσης και της εικόνας», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι όσοι παρακολουθήσουν την ταινία θα δουν τους πίνακες του Βαν Γκογκ με τρόπο που δεν είχαν φανταστεί μέχρι σήμερα. «Στον θόλο των 950 τετραγωνικών μέτρων φαίνεται η τεχνοτροπία του καλλιτέχνη στο έπακρό της. Ακόμη και αν είναι κάποιος σε απόσταση δύο μέτρων από το έργο στο μουσείο δεν θα μπορεί να δει τη λεπτομέρεια που θα δει στο Πλανητάριο», λέει ο κ. Σιμόπουλος.

Στην πρεμιέρα, την ταινία, στην οποία ακούγονται οι φωνές του Κώστα Τζούμα και της Θέμιδος Μπαζάκα, θα προλογίσει η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.

Επιτυχία
Για τη δημιουργία της ταινίας, η οποία έχει προβληθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, έχουν συνεργαστεί μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπου φιλοξενούνται οι πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου. Μεταξύ αυτών είναι το Μουσείο D Orsay στη Γαλλία, αλλά και τα Μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μουσεία Maison Van Gogh, Fundacion Colleccion Thyssen - Bornemisza και Musee Rodin.

Παράλληλα με την έναρξη των προβολών, το Ιδρυμα Ευγενίδου προγραμματίζει παράλληλες εκδηλώσεις για παιδιά.

Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων ηλεκτρονικής εικονογράφησης με τίτλο «Το χρώμα μέσα από τα μάτια του Van Gogh», τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τον εικονογράφο Αντώνη Ασπρόμουργο στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα χωρίς κόστος, αρκεί να έχουν πρώτα δηλώσει συμμετοχή.