Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι δελφίνοι

ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ της δημοσκοπικής καθίζησης, τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να κινούνται με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα»- μαζί τους και οι επίδοξοι διάδοχοι του Κ. Καραμανλή, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν σκοπεύει να αφήσει το τιμόνι της Ν.Δ.

«Δεν έχω πρόθεση να φύγω. Είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και εκεί θα μείνω...», ήταν το μήνυμα που έστειλε εκ νέου χθες το βράδυ, αλλά οι προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει («Να αισθάνομαι εγώ χρήσιμος και κυρίως να με θέλουν οι πολίτες που συνθέτουν τη Ν.Δ.», είπε στον ΑΝΤ1) ενισχύουν τη συζήτηση και τις κινήσεις στο εσωκομματικό παρασκήνιο σχετικά με τη διαδοχή. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πεπεισμένα ότι το θέμα της αποχώρησης του κ. Καραμανλή θα τεθεί εκ των πραγμάτων, αν η Ν.Δ. καταρρεύσει στις κάλπες.

Εκτιμούν μάλιστα ότι μπροστά σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα η κίνηση για αλλαγή ηγεσίας θα γίνει πιθανότατα από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, ενώ κρίνουν ότι, ακόμη και στην περίπτωση της «μικρής» ήττας θα ζητήσει επιβεβαίωση της ηγεσίας του με έκτακτο συνέδριο.

Το προεκλογικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έχει αιφνιδιάσει τους γαλάζιους δελφίνους, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες θεωρούσαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2010.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Η εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ που προκάλεσε νέο άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις, αναγκάζει πλέον τόσο την κ. Μπακογιάννη όσο και τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Δημ. Αβραμόπουλο να αλλάξουν βηματισμό για να μην χρειαστεί να βρεθούν απροετοίμαστοι.

Τις τελευταίες ημέρες στελέχη της λεγόμενης μητσοτακικής πτέρυγας έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις, ενώ προσεγγίζουν άλλα κομματικά στελέχη (μέλη Κεντρικής Επιτροπής, επιτελείς Νομαρχιακών κ.ά.) που περιμένουν τις εκλογές και τις αποφάσεις του κ. Καραμανλή.

Παράλληλα ισχυροί κομματικοί παράγοντες της Μεσσηνίας κινητοποιούνται για μια δυναμική επανεκλογή του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος διευρύνει πανελλαδικά τους διαύλους με τον πυρήνα των καραμανλικών στελεχών. Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ετοιμάζεται για σκληρή μάχη με την κ. Μπακογιάννη, γνωρίζοντας ότι η μονομαχία τους στην Α΄ Αθηνών θα είναι κρίσιμο τεστ και για την κούρσα της διαδοχής.