Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυμα Δημάρχου Σαλαμίνας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει και μαζί της ένας νέος κύκλος εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να απευθυνθώ στους μαθητές της Σαλαμίνας, τους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς και να ευχηθώ σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά.

Ο εκπαιδευτικός είναι για όλους μας η αναντικατάστατη δύναμη της γνώσης και της παιδείας με την ευρύτερη έννοια. Είναι εκείνος που θεμελιώνει το παρόν και οικοδομεί το μέλλον μας, που δίνει στην κοινωνία εξανθρωπισμένο πρόσωπο. Είναι ο εκφραστής των προσδοκιών της οικογένειας και ο μοναδικός που μπορεί να αγγίξει τόσο άμεσα την ψυχή του παιδιού, να επηρεάσει το χαρακτήρα του, να του αναπτύξει το αίσθημα ευθύνης και να διαμορφώσει τη συνείδησή του.

Καλώ τους γονείς να εμπιστεύονται απόλυτα τους εκπαιδευτικούς και να τους διευκολύνουν στο έργο τους. Για όλους μας τα παιδιά μας είναι μοναδικά και το ενδιαφέρον μας γι’ αυτά μεγάλο. Το ενδιαφέρον μας αυτό όμως θα πρέπει να εστιάζεται σε αρχές και αξίες που θα τους φανούν χρήσιμες στη ζωή τους και όχι σε πρόσκαιρες επιτυχίες ή απολαβές. Δεν πρέπει να δημιουργούμε στα παιδιά μας την αίσθηση ότι ζουν σ’ έναν κόσμο που δεν θα συναντήσουν καμιά δυσκολία γιατί έτσι κάνουμε δύσκολη την προσπάθειά να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στην μελλοντική κοινωνία που θα κληθούν να ζήσουν.

Απευθυνόμενος προς τους μαθητές θέλω να τους προτρέψω να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τα μέσα που με στερήσεις τους προσφέρουν οι γονείς τους και το σχολείο ώστε να αποκτήσουν τα περισσότερα δυνατά εφόδια και να προοδεύσουν στη ζωή τους.

Τέλος θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι ο Δήμος Σαλαμίνας θα είναι δίπλα στα σχολεία, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του, για να επιλύσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας

Σπυρίδων Σοφράς