Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ανεργος ο ένας στους δύο που βγαίνει στην αγορά!

Η έκρηξη των απολύσεων είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ανεργίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 ενώ ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια ορθώνονται για τους νέους που αναζητούν μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία , η ανεργία ανήλθε στο 8,9% από 7,2% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Αλλά αυτό το νούμερο από μόνο του ίσως δεν λέει και τόσα πολλά, αν δει κανείς ότι λ.χ. οι απολύσεις στο ίδιο διάστημα ήταν περίπου 112.000, δηλαδή 22.000 περισσότερες σε σχέση με τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν.

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, μία πραγματικότητα που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού δράματος, είναι άλλο: μεταξύ του περσινού δεύτερου τριμήνου και του φετινού, εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό (οικονομικά ενεργοί πολίτες) περίπου 167.000 πολίτες, προφανώς στην πλειοψηφία τους νέοι, σε σχέση με πέρσι.

Και από αυτούς οι 86.000 παραμένουν χωρίς δουλειά, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους δύο! Το ποσοστό ανεργίας στους νέους αγγίζει στις ηλικίες 15 έως 29 ετών το 17,7% ενώ στις νέες γυναίκες εκτοξεύεται στο 22,6% .

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ( 12,5%) είναι σχεδόν διπλάσιο από των αντρών ( 6,3%) ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 43% του συνόλου των ανέργων.

«Πρωταθλήτρια» περιφέρεια της ανεργίας παραμένει η Δυτική Μακεδονία (12,3%) ενώ ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο ( 11,7%).
Με μερική απασχόληση εργάζεται πλέον το 6% των εργαζομένων και οι μισοί από αυτούς δηλώνουν ότι αναγκάστηκε να επιλέξει μειωμένο ωράριο εργασίας καθώς ήταν αδύνατον να βρει μια θέση πλήρους απασχόλησης.