Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Εμφύλιος στη Ν.Δ. μπροστά στις κάλπες

Στις εκλογές με ένα κόμμα σε κατάσταση βρασμού οδεύει ο Κώστας Καραμανλής. Την ώρα που κορυφαίοι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι οι κάλπες βρίσκονται προ των πυλών, η γαλάζια κομματική βάση είναι έτοιμη να εκραγεί...

Υπουργοί αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές εντείνουν τις πιέσεις για αναδίπλωση του Καραμανλή, έστω και την ύστατη ώρα, ενώ με στόχο την υπαναχώρηση του Πρωθυπουργού περίπου 40 γαλάζιοι βουλευτές που μετέχουν στο Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής δημιούργησαν χθες σκηνικό «ανταρσίας». Με πρωταγωνιστές τους πρώην υπουργούς Μιχ. Λιάπη και Σ. Τσιτουρίδη που αντιτίθενται στην επίσπευση των εκλογών, έγινε προσπάθεια να συνυπογράψουν επιστολή κατά των εκλογών και να μεταβούν, ακολούθως, στο Μαξίμου για να την παραδώσουν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η κίνηση δεν προχώρησε, καθώς εκτιμήθηκε ότι η επιστολή θα ερμηνευόταν ως μήνυμα αποδοκιμασίας του κ. Καραμανλή. Όλοι οι γαλάζιοι βουλευτές του τμήματος, ωστόσο, αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τον αρχαιότερο της ομάδας Αν. Καραμάριο να διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα και συνοδεύθηκε από μια νέα ομοβροντία υπουργών και βουλευτών που θεωρούν «αυτοχειρία» για τη Ν.Δ. τις πρόωρες εκλογές.

Εκλογικό σινιάλο
Ως εκλογικό σινιάλο που αντιγράφει τη συνταγή Σουφλιά εξέλαβαν σχεδόν όλοι στη Ν.Δ. και την απάντηση του Ευάγγ. Αντώναρου, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια Καραμανλή. «Όλες οι πράξεις του Πρωθυπουργού διαπνέονται από μια απλή σκέψη: Πώς θα υπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε. Την προεκλογική ατμόσφαιρα ενίσχυσε και η επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις διακοπές του στη Λευκάδα. Κύκλοι της Προεδρίας, πάντως, τόνιζαν χθες ότι η επιστροφή του Κ. Παπούλια ήταν προγραμματισμένη και δεν έγινε εσπευσμένα.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, θα έχει ανοίξει τα χαρτιά του πριν από το Σαββατοκύριακο (των εγκαινίων της ΔΕΘ). Στη βάση αυτήν, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι ο Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σήμερα ή αύριο το βράδυ σε διάγγελμα, προαναγγέλλοντας κάλπες για τις 4 ή το αργότερο τις 11 Οκτωβρίου. Παράλληλα, όμως, η πιθανή παρέμβαση Καραμανλή πριν από τη ΔΕΘ έδινε την ευκαιρία σε πολλά στελέχη να υποστηρίζουν ότι όλα είναι ανοικτά. Τη σύγχυση αυτήν τροφοδότησε και η παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι «η εκλογολογία βλάπτει την οικονομία», κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί έχει εγκλωβίσει τον Πρωθυπουργό. «Με προσφυγή σε εκλογές θα φαίνεται ότι έχει συρθεί στις κάλπες, εάν υπαναχωρήσει θα φαίνεται ότι δείλιασε μπροστά στις εσωκομματικές αντιδράσεις και το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συντριβής», σχολίαζε χθες προβεβλημένος υπουργός που θεωρεί ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου την τελευταία περίοδο είναι «παράδειγμα προς αποφυγήν». Ομαδικά πυρά
Τα αλλεπάλληλα πυρά υπουργών και βουλευτών που στρέφονται κυρίως κατά του Γ. Σουφλιά, «τραυματίζουν» πλέον άμεσα τον Κ. Καραμανλή. «Απορώ πώς ακόμη ορισμένοι στην κυβέρνηση επιμένουν για εκλογές τώρα, επικαλούμενοι εθνικό συμφέρον. Και ερωτώ: Πώς θα ωφεληθεί ο τόπος, όταν μόνο ένα από τα δύο μπορεί να συμβεί: Είτε να πάμε σε ακυβερνησία, είτε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει ακόμη και με αυτοδυναμία; Γιατί τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει», έδωσε χθες στο στίγμα ο Μ. Λιάπης, ο οποίος διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό ότι έχει εντολή να κυβερνήσει και πως ότι οι πρόωρες κάλπες «θα είναι μια ταπεινωτική έξοδος.» «Εκλογές εισηγούνται όσοι δεν μπορούν να ακούσουν την κοινωνία και την οργή των ψηφοφόρων που μας τίμησαν...», ήταν το «καρφί» Τσιτουρίδη προς Σουφλιά, ενώ επικριτικός για το ενδεχόμενο να στηθούν άμεσα κάλπες εμφανίστηκε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να συζητούμε για εκλογές. Να ανασκουμπωθούμε...», ήταν το δικό του μήνυμα. Την πλήρη αντίθεσή τους με τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου εξέφρασαν δημοσίως χθες - εκτός της ομάδας των 40 που εξουσιοδότησαν τον κ. Καραμάριο να διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό την πλήρη αντίθεσή τους- και οι βουλευτές Γ. Σούρλας (ζήτησε η Ν.Δ. να οδηγηθεί σε Συνέδριο επανεκλογής του Κ. Καραμανλή), Β. Μιχαλολιάκος, Κ. Αγοραστός, Στ. Νικηφοράκης και Γ. Αποστολάκος.