Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ προτείνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Τετάρτη την ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, υπογράμμισε επί του θέματος ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες υποψήφιες χώρες η σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει «την πρόοδο που σημείωσαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου έτους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», και αναφέρει τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες αυτές κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι «η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ εξελίσσεται επί του παρόντος στο πλαίσιο βαθιάς και εκτεταμένης ύφεσης, η οποία έχει πλήξει τόσο την ΕΕ όσο και τις χώρες της διεύρυνσης».

Τονίζει επίσης ότι «η διαδικασία προσχώρησης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών, τις οποίες πρέπει να επιλύσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίησή για την ετήσια έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ. «Η σημερινή ημέρα είναι μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και για τους πολίτες της και αυτό είναι αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής προσπαθειών της κυβέρνησης, των πολιτών και όλων των πολιτικών παραγόντων στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη συνολική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του, ενώ πρόσθεσε πως «θα εργαστούμε πάνω στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας. Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος, η Μακεδονία συνεχίζει ενεργά και εποικοδομητικά τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να υπάρξει κοινώς αποδεκτή λύση».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σχολιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία της χώρας».

«Η θέση της Ελλάδας, η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε ερώτημα για τις πληροφορίες που αφορούσαν το περιεχόμενο της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η «ατμομηχανή» της ενταξιακής πορείας των χωρών της περιοχής «και αυτό προϋποθέτει βεβαίως και την απαραίτητη προετοιμασία των χωρών αυτών και συγκεκριμένα για τα Σκόπια, προϋποθέτει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».