Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Σε αναζήτηση λύσης η κυβέρνηση για τους λιμενεργάτες

Ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις τους μένουν οι λιμενεργάτες του Πειραιά παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την κινεζική COSCO.

«Ζητάμε πάγωμα της διαδικασίας και να καθαρισθεί το πλαίσιο των θεμάτων που θα τεθούν στην επαναδιαπραγμάτευση» τόνισε στον ΑNT1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να τεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση που έχει το απόγευμα η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη με τον Κινέζο πρέσβη.

«Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τον πρώτο γύρο συνομιλιών με τη ΣΕΠ (COSCO) και τους εργαζόμενους» , είπε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη από τη συνάντηση που είχε με άλλη μέλη του υπουργικού συμβουλίου από το Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας επίσης ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ υπουργών, αλλά και μεταξύ υπουργών και πρωθυπουργού και για αλληλοενημέρωση και συντονισμό σε τρέχοντα θέματα.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλίας με τη ΣΕΠ, που αφορά το διάλογο για όλα τα ζητήματα παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη ΣΕΠ να συμφωνεί να συζητήσει όλους τους όρους.

Όπως είπε η υπουργός Οικονομίας, ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης. Και αυτό θα πω και στον Κινέζο πρέσβη.

Η υπουργός Οικονομίας είπε ότι ελπίζει πως οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο διάλογος αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως και τη διατύπωση των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ελπίζω να κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά.

Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει διάφορες πολιτικές σκοπιμότητας πίσω από αντιδράσεις, στο ζήτημα αυτό η κ. Κατσέλη είπε ότι «άκουσα προσεκτικά την κ. Μπακογιάννη, δεν κατανοώ με ποια ιδιότητα μίλησε. Αν δηλαδή μίλησε ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών ή ως υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατανοώ το περιεχόμενο της δήλωσής της. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Υπενθυμίζω ότι η ΣΕΠ συμφώνησε στο διάλογο και δεν κατανοώ σε τι αποσκοπεί αυτή η δήλωση».

Η υπουργός Οικονομίας ερωτηθείσα πώς θα προχωρήσει το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απεργία τους, είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους, τόσο στην υπάρχουσα σύμβαση (σσ που αφορά στην προβλήτα 2, που παραχωρείται βάσει της σύμβασης στη ΣΕΠ) όσο και στη νέα (σσ που αφορά στην προβλήτα 3 που είναι υπό κατασκευή ενώ η προβλήτα 1 ανήκει στον ΟΛΠ)».

Όπου υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης εμείς θα την κάνουμε όπως είχαμε πει και προεκλογικά δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι μας ενδιαφέρει η δυναμική της αγοράς, αλλά και η ικανοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Προχειρότητα, έλλειψη σοβαρότητας αλλά και άγνοια του μεγέθους της ζημιάς που υφίσταται η χώρα από την απεργία και από την ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης καταλόγισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην κυβέρνηση.