Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ χρειάζονται €1,5 δισ. ως το τέλος του έτους

Tις πρώτες κινήσεις στον τομέα ευθύνης τους, προκειμένου να αντιστρέψουν την εξαιρετικά κακή εικόνα που υπάρχει στον χώρο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, ανακοίνωσαν χθες o υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης. Σχεδιάζονται αλλαγές επί τα βελτίω στο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς, κατάργηση των προγραμμάτων Stage στον δημόσιο τομέα, περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και αντιμετώπιση της σπατάλης στις δαπάνες Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των συμπράξεων των Ταμείων. Οι κυβερνητικές αυτές επιλογές αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή εντός των επόμενων μηνών.

Συγκεκριμένα, δύο επιτροπές εμπειρογνωμόνων συστήνει άμεσα του υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εφαρμόσει εντός των επόμενων μηνών δύο μέτρα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών. Η πρώτη επιτροπή θα ασχοληθεί με τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την απονομή της σύνταξης, έτσι ώστε να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Και η δεύτερη, με τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των εργαζομένων αλλά και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν χθες τη σύσταση των επιτροπών, σημειώνοντας ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε προτάσεις μέτρων. Μάλιστα δεσμεύτηκαν ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 θα έχει έλθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την απονομή των συντάξεων και εντός εξαμήνου θα αναγγελθούν τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα ο χρόνος απονομής της σύνταξης ξεκινά από τους οκτώ μήνες και φθάνει και στα τρία έτη για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή για ασφαλισμένους σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία. Η ίδια επιτροπή θα εξετάσει και θα προτείνει μέτρα για τη βελτίωση του ύψους της σύνταξης για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου οι διαφορές στο τελικό ύψος της σύνταξης μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο 25%.

Η δεύτερη επιτροπή θα ασχοληθεί με την τροποποίηση- επί τα βελτίω- του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων και θα εξετάσει τη θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τον δανεισμό εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μισθωτών. Επίσης θα συζητήσει τη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αλλά και τη επιβολή αυστηρών ελέγχων «ώστε να σταματήσει το καθεστώς της ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας», όπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.