Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ο κ. Καραμανλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής του, ενώ απέδωσε εμμέσως ευθύνες και σε στελέχη της ΝΔ για την ήττα

Με μια ομιλία από την οποία δεν έλειψαν ούτε η έντονη συναισθηματική φόρτιση αλλά ούτε και οι αιχμές για την υπόγεια υπονόμευση των επιλογών του, ο κ. Κ. Καραμανλής αποχαιρέτησε χθες τους βουλευτές του και δήλωσε ότι περνάει στην εφεδρεία της παράταξής του, δείχνοντας καθαρά ότι δεν αποκλείει την επιστροφή στην ενεργό δράση στο μέλλον. «Χάσαμε εκλογικά αλλά θα δικαιωθούμε πολιτικά» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν μετανιώνει για καμία από τις επιλογές του και δηλώνοντας υπερήφανος για τη δωδεκαετή πορεία του στην ηγεσία της ΝΔ.

Ανακοινώνοντας ότι θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος ώσπου να εκλεγεί ο διάδοχός του, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε οδυνηρό το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά απολύτως σεβαστό, ενώ επανέλαβε την απόφασή του «να είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα δίκαια της πατρίδας» .

Ανέλαβε και πάλι τη πλήρη ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει ούτε ένα τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα απέδωσε εμμέσως ευθύνες και στα στελέχη του, επισημαίνοντας: «Δρομολόγησα τη μεταρρυθμιστική στρατηγικήπου έχει ανάγκη ο τόπος μας, αναλαμβάνοντας σοβαρό πολιτικό κόστος. Γνωρίζω ότι λίγοι τις αποδέχθηκαν από την αρχή. Γνωρίζω ότι μόλις ανακοινώνονταν, οι περισσότεροι έσπευδαν να τις αμφισβητήσουν. Γνωρίζω ότι όταν ψηφίζονταν, οι πιο πολλοί τις απέρριπταν και όταν εφαρμόζονταν, οι περισσότεροι έλεγαν πως έπρεπε να ήμασταν πιο τολμηροί» παρατήρησε.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους υποψηφίους αλλά και τους υποστηρικτές τους να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος και να μην υποκύψουν στον πειρασμό των αντιπαραθέσεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ο ελάχιστος χώρος για αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο. « Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστος χώρος για αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς που υπονομεύουν τις μελλοντικές σχέσεις» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στον διάδοχό του, υπογράμμισε:

«Τώρα πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα από τις αστείρευτες δυνάμεις αυτής της παράταξης να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρός της. Συνεχιστής και πρωτοπόρος των κοινών μας αξιών. Συνεχιστής και πρωτοπόρος ενός μεγάλου, ιστορικού, εθνικά και πολιτικά δικαιωμένου κόμματος. Στον οποίο θα σταθείτε και θα σταθούμε όλοι δίπλα την επόμενη μέρα της εκλογής του. Τον οποίο θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο κ. Καραμανλής αποχαιρέτησε τους βουλευτές εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι επιλογές του θα δικαιωθούν, επισημαίνοντας:

«Σε λίγους ανθρώπους δίνεται ένα τέτοιο προνόμιο. Και είμαι ευγνώμων γιατί ήρθε σε εμένα. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την παράταξή μας, για το έργο μας, για τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι πάρα, πάρα πολύ περήφανος για όλες και όλους εσάς».