Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Η αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες

Η αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν -με εξαίρεση τον Παναγιώτη Ψωμιάδη- φερόμενοι υποψήφιοι είναι οι Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μπορεί οι τρεις εφ' όσον θα είναι υποψήφιοι να μην ανακοινώσουν κάποιο πρόγραμμα, ωστόσο κατά καιρούς έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους σε σειρά θεμάτων.

Στην οικονομία, για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι υπέρ του περιορισμού του δημόσιου τομέα και της «βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της απασχόλησης». Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί υπέρ των «φιλελεύθερων ιδεών» και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπέρ της «οικονομίας της δημιουργίας». Γνωστές είναι επίσης οι θέσεις τους στο «Μακεδονικό», στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τις οποίες αποτυπώνουμε σήμερα.

FYROM

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Εχει ταχθεί κατά της διπλής ονομασίας της FYROM. Επικαλούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που τον Φεβρουάριο του 1992 είχε πει ότι «τα κράτη δεν ζουν μόνο με το σήμερα. Πρέπει να θυμούνται και το χθες για να μη ξαναζήσουν», είπε: «Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα "κλείσουμε"».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Σε ομιλία της στη Βουλή για την ονομασία των Σκοπίων, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Η διαπραγμάτευση αυτή πλέον σήμερα γίνεται με άλλους όρους. Και νομίζω ότι και σ' αυτό είμαστε σύμφωνοι όλοι. Μέχρι τώρα από ορισμένους εθεωρείτο ένα διμερές θέμα Ελλάδος - Σκοπίων, σήμερα πλέον είναι συμμαχικό θέμα». Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. τον Απρίλιο του 2008, είχε πει: «Πρώτοι εμείς, η κυβέρνησή μας, για πρώτη φορά, μιλήσαμε καθαρά και είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό για λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Τον Μάρτιο του 2001 δήλωσε δημόσια: «Πρέπει να εξευρεθεί μια σύνθετη ονομασία, και αυτά του εσωστρεφούς εθνικισμού να τα αφήσουμε στην άκρη». Είχε αναρωτηθεί: «Γιατί να μην έχει το παράγωγο Μακεδονία; Δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός;».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Εχει πει: «Οι ακρότητες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου καταδείχθηκαν σε όλα τα επίπεδα. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος να επιστρέψουμε στις ακρότητες του κεϊνσιανού μοντέλου. Το εθνικό κράτος επιστρέφει, αλλά ο κόσμος δεν επιστρέφει στον κρατισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να «αναζητούμε σήμερα τη μέση οδό, τη νέα σύνθεση, τη νέα υπέρβαση:

- Οπου το κράτος θα ρυθμίζει τις αγορές, δεν θα τις υποκαθιστά. Οπου οι ελεύθερες αγορές θα μεγιστοποιούν τη δημιουργικότητα των ανθρώπων.

- Οπου τα κράτη θα προασπίζονται τη νομιμότητα και τη δημοκρατία, δεν θα απομυζούν τους πολίτες. Οπου το ιδιωτικό κέρδος θα ισορροπεί με το δημόσιο συμφέρον».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2008 στη Βουλή, έδινε το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης που και η ίδια στήριζε: «Βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Συνεχίζεται έτσι η αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή μας από τον Μάρτιο του 2004.

Μια πολιτική που έχει ως πυλώνες τις μεταρρυθμίσεις. Για να απελευθερωθεί ο αναπτυξιακός δυναμισμός της οικονομίας, για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, για τον εξορθολογισμό της φορολογίας, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για την ενίσχυση της απασχόλησης, για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του κράτους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Δεν έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα για την οικονομία. Από την έρευνα της «Ε» βρέθηκε ότι στην ιδρυτική διακήρυξη του ΚΕΠ, το κόμματος που είχε ιδρύσει, τον Μάρτιο του 2001 πρότασσε «την οικονομία της δημιουργίας με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου σε όρους ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς, τεχνολογιών αιχμής, αναπτυγμένων εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής συνοχής».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Από την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη, ο Α. Σαμαράς περιέγραφε, «άτυχους χειρισμούς» του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος «σύρεται σε απευθείας διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία και τον ομόλογό του (σ.σ. τότε) Ισμαήλ Τζεμ». Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αναγορεύει σε απλή ελληνοτουρκική διαφορά την όποια παράλογη απαίτηση προβάλλει -είτε έχει προβάλει στο παρελθόν είτε θα προβάλει στο μέλλον- η Τουρκία. Μια χώρα που ήδη διεκδικεί 155 νησίδες, που θεωρεί casus belli την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών μας υδάτων, που ζητεί να περιοριστεί από 10 σε 6 μίλια ο εθνικός μας εναέριος χώρος».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, «η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ευνοεί την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει στην πράξη ότι μπορεί να συμμορφωθεί θεσμικά, πολιτικά και οικονομικά με το κοινοτικό κεκτημένο. Δεν υπάρχει Ευρώπη α λα καρτ. Το μήνυμά μας είναι σαφές: η πλήρης συμμόρφωση θα πρέπει να σημαίνει πλήρη ένταξη για την Τουρκία. Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν ακολουθήσει ένα νέο δρόμο προσέγγισης τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας καλύπτει ένα ευρύ πεδίο τομέων και επεκτείνεται σταθερά. Μια τέτοια συνεργασία βοηθάει φυσικά στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών». Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα θα χαιρέτιζε μια απόφαση της Τουρκίας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων 160 μελών του ΟΗΕ, που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας να επενδύσει σε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, θα μπορούσε να φέρει οριστικό τέλος στις εντάσεις και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις διμερείς μας σχέσεις και να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή μας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης έχει ταχθεί ο πρώην υπουργός. Οπως έχει πει «η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν ενός ουσιαστικού διαλόγου, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πρακτικής».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ Εχει ταχθεί κατά του σχεδίου Ανάν, που δεν έγινε αποδεκτό. Οπως είχε δηλώσει: «Ξέρετε, υπάρχουν και προβλήματα που δεν λύνονται. Ή δεν λύνονται πριν ωριμάσουν. Αν όλα τα προβλήματα λύνονταν, τότε δεν θα είχαμε προβλήματα. Και το Κυπριακό μπορούσαμε να το "λύσουμε" -υποτίθεται- με το Σχέδιο Ανάν, το 2004. Ευτυχώς που οι Κύπριοι το απέρριψαν. Διότι σήμερα θα είχαμε πρόβλημα τρισχειρότερο».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Οπως είπε στο παρελθόν «η Τουρκία, που έχει στα χέρια της το κλειδί της λύσης του κυπριακού ζητήματος, γνωρίζει καλά ότι μια τέτοιου είδους λύση θα επιταχύνει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση». Η ίδια μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν είχε πει: «Το σχέδιο Ανάν, έτσι όπως ετέθη στην κρίση των δύο κοινοτήτων, απερρίφθη από τον κυπριακό λαό. Αυτό το σχέδιο, λοιπόν, είναι ιστορία. Οτιδήποτε καινούργιο υπάρξει, θα έχει ως βάση τη νέα κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο. Και ποια είναι αυτή; Οτι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει δηλαδή ήδη ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ευρωπαϊκή εμπειρία και ευρωπαϊκή πολιτική».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ «Κλειδί» για «την αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για την εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Οπως είχε πει: «Ο δρόμος της Αγκυρας προς τις Βρυξέλλες περνάει από τη Λευκωσία. Χωρίς την Κύπρο δεν θα υπάρξει διεύρυνση».