Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ετοιμη για όλα τα ενδεχόμενα η Ντόρα

Για την Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται ότι έφθασε η μεγάλη στιγμή και εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ. με όποια διαδικασία κι αν αποφασιστεί, τελικά.

Η ένταση γύρω από τη συγκρότηση και διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος μάλλον δεν εξυπηρετεί τη στρατηγική της, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών προετοιμαζόταν για πολιτική μάχη και όχι για μετωπική αντιπαράθεση με τους άλλους δελφίνους.

Γι' αυτό, άλλωστε, προγραμματίζει να εισηγηθεί μετά το έκτακτο συνέδριο και τη διενέργεια τακτικού, όπου θα συζητηθεί η πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ. όπως και η αλλαγή του καταστατικού της. Στόχος, να μετεξελιχθεί η Ν.Δ. σε πολυσυλλεκτικό κεντροδεξιό κόμμα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

* Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρώην υπουργός προτείνει αλλαγές στο καταστατικό που, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

* Θέσπιση συγκεκριμένης θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος και άμεση εκλογή του από τα μέλη του κόμματος.

* Ανάδειξη όλων των κομματικών οργάνων με αναλογικό σύστημα, που θα επιτρέπει την έκφραση όλων των διαφορετικών απόψεων που συνυπάρχουν σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα.

* Προκριματικές εκλογές από τα μέλη του κόμματος για τους υποψήφιους βουλευτές, που δεν είναι εν ενεργεία βουλευτές.

* Θέσπιση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, στο πλαίσιο ανοιχτών διαδικασιών, με εκτεταμένη χρήση και του Διαδικτύου.

* Οικονομική διαφάνεια με δημοσιοποίηση όλων των πόρων του κόμματος.

Το ζήτημα του μητρώου

Η Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου με τους υποψήφιους, θα ταχθεί και αυτή υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση. Το μόνο ερώτημά της αφορά στο χρόνο που θα απαιτηθεί για την εκκαθάριση και συμπλήρωση των μητρώων των μελών, κάτι που θα κληθεί να αποσαφηνίσει η Επιτροπή.

* Παράλληλα, έχει καθημερινά δεκάδες συναντήσεις και επικοινωνία με στελέχη όλων των βαθμίδων. Το συμπέρασμα;

Σύμφωνα με το περιβάλλον της, κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές. Ανάμεσά τους, κατά πληροφορίες, είναι οι: Γ. Παπαθανασίου, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Κοντογιάννης, Μ. Κεφαλογιάννης, Ελσα Παπαδημητρίου, Φάνη Πετραλιά, Μ. Μπεκίρης, Γ. Γιακουμάτος, Π. Καμμένος, Λ. Αυγενάκης, Θ. Μπούρας, Γρ. Αποστολάκος, Κ. Κιλτίδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Ιωαννίδης, Μ. Παπαδόπουλος, Θ. Κασσίμης.

* Εδώ και καιρό έχει επίσης αποκαταστήσει σχέσεις με τον Πρ. Παυλόπουλο, ενώ ανάμεσα σε εκείνους που πολλά στελέχη της Ν.Δ. προεξοφλούν ότι θα την στηρίξει είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης με τον οποίο μάλιστα είχε συνάντηση.

* Ολο το προηγούμενο διάστημα η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Κ. Καραμανλή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα είπαν και κατ' ιδίαν το πρωί του Σαββάτου πριν από τις εκλογές, εξετάζοντας και τις διαδικασίες διαδοχής.

* Η επιρροή της στον κομματικό μηχανισμό κρίνεται σημαντική, ωστόσο μέχρι να λήξουν οι εκκρεμότητες γύρω από το εκλεκτορικό σώμα δεν αναμένονται δηλώσεις υποστήριξης από τους φίλους της σε όλη τη χώρα.

* Σε στάση αναμονής, τέλος, βρίσκονται και οι δυνάμεις της ΟΝΝΕΔ, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής και την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Ηδη, πάντως, κινούνται μεθοδικά αλλά διακριτικά υπέρ της πρώην υπουργού τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Π. Γεωργόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος.