Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

«Δημοκρατία με πυγμή», επαναφορά του αστυνόμου της γειτονιάς και περιπολίες στα Εξάρχεια

«Τέλος η ανοχή στην ανομία. Θα υπάρχει διαρκής ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας σε όλες τις περιοχές της Αθήνας, όπως στα Εξάρχεια, στην Ομόνοια και αλλού. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις αντιεξουσιαστών αλλά δεν ανεχόμαστε βανδάλους και χούλιγκαν. Ομως την ίδια στιγμή θα διώχνω με δική μου απόφαση όσους αστυνομικούς σηκώνουν χέρι σε πολίτες ή όσους μπορεί να έχουν σχέση με τη “Χρυσή Αυγή”».

Το νέο δόγμα ασφαλείας του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα περιλαμβάνει «δημοκρατία και πυγμή». Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα τοποθετήσει τις επόμενες ημέρες νέο διοικητή της ΕΥΠ, θα προχωρήσει σε αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ θα καταργήσει την Αγροφυλακή.

Οπως είπε χθες στους δημοσιογράφους ο νέος υπουργός, τις επόμενες ημέρες θα καταρτίσει αναλυτικούς χάρτες με τους δρόμους και τις γειτονιές της πρωτεύουσας όπου παρουσιάζεται έξαρση κάθε μορφής εγκληματικότητας και θα ζητήσει αντίστοιχη λήψη μέτρων, όπως την πύκνωση των πεζών περιπολιών και την ενίσχυση των Τμημάτων Ασφαλείας.

Σε αντίστοιχες ενέργειες είχε προχωρήσει και στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το κύριο ενδιαφέρον του εστιάζεται στον χώρο των Εξαρχείων όπου έχει ληφθεί απόφαση για διαρκή, πυκνή παρουσία αστυνομικών «σαν να πρόκειται για μια οποιαδήποτε γειτονιά της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε: «Εχω φίλους αναρχικούς και σέβομαι τις απόψεις τους. Ομως δεν δέχομαι τους χούλιγκαν και τους βάνδαλους που καταστρέφουν περιουσίες». Μέτρα ακόμη θα ληφθούν και για άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως η Ομόνοια, ο Σταθμός Λαρίσης, το Μεταξουργείο και αλλού, οι οποίες θεωρούνται προβληματικές.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επαναφέρει από 2 Ιανουαρίου 2010 τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς που είχε ατονήσει ή αυτοκαταργηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει δώσει εντολές στους υπευθύνους της Τροχαίας «να μην υπάρχει από τα επόμενα 24ωρα ούτε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως στην Ακαδημίας, στην Πανεπιστημίου, στη Σόλωνος και αλλού», ενώ ανέφερε ότι θα λάβει πειθαρχικά μέτρα «για όσους αξιωματικούς της Τροχαίας σβήνουν κλήσεις και διαγράφουν πρόστιμα για παραβάσεις».

Σ το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για πάταξη της διαφθοράς ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενισχύσει με δεκάδες αστυνομικούς τα Τμήματα της Ασφαλείας Αττικής που ασχολούνται με το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα, δημιουργώντας μια υπερ-υπηρεσία στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει ομοιότητες- ως προς τη δομή και τις στοχεύσεις- με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Οσον αφορά την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανέφερε ότι θα υπάρξει «αναδιάρθρωση εκ βάθρων» χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα προχωρήσει τουλάχιστον άμεσα σε αλλαγές προσώπων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέμεινε σε παλαιότερη άποψή του ότι «με τη νέα γενιά τρομοκρατών γίναμε Καμπούλ». Τέλος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι να θέσει το θέμα της λαθρομετανάστευσης στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να φύγει από την Ελλάδα το κύριο βάρος διαχείρισης του προβλήματος. Οπως είπε, «κάθε ημέρα μπαίνουν στη χώρα μας 500 λαθρομετανάστες. Κι αυτό κάπου πρέπει να σταματήσει...».