Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Οι σεισμοί διχάζουν τους επιστήμονες

Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για το αν συνδέονται ή όχι οι δύο μεγάλοι σεισμοί που έπληξαν την Αμερικανική Σαμόα και τη Σουμάτρα της Ινδονησίας με διαφορά λίγων ωρών.

Κάποιοι σεισμολόγοι έλεγαν χθες ότι παρ΄ ότι και οι δύο εκδηλώθηκαν στα ρήγματα του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με αυτούς τους επιστήμονες, ο δεύτερος σεισμός των 7,9 ρίχτερ, στη Σουμάτρα, ήταν μια « τραγική σύμπτωση » και όχι συνέπεια του Εγκέλαδου των 8,3 ρίχτερ στην Αμερικανική Σαμόα, ο οποίος προκάλεσε το τσουνάμι των τριών μέτρων. « Οι πιθανότητες να υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών των δύο σεισμών είναι εξαιρετικά μικρές » δήλωσε ο καθηγητής Τζον Μακλόσκι , γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Ολστερ, στην Ιρλανδία.

«Η απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών είναι 1.000 χιλιόμετρα» είπε και ο Μπιλ Φράι, σεισμολόγος του κέντρου GΝS Science στη Νέα Ζηλανδία. «Υπάρχουν περιπτώσεις που δύο σεισμοί σημειώνονται την ίδια χρονική περίοδο και σε κοντινή απόσταση όταν ο πρώτος προκαλεί τη διέγερση ενός ρήγματος. Ομως σε μια τόσο μεγάλη απόσταση αυτό είναι αδύνατον» τόνισε.

Αλλοι σεισμολόγοι επιμένουν ότι οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν δονήσεις σε μακρινές αποστάσεις, ένα φαινόμενο που θυμίζει ντόμινο. Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Νature», δείχνει ότι οι νέοι σεισμοί μπορούν να συμβούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων ακόμη και μήνες μετά την αρχική δόνηση που τους πυροδότησε.