Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Εντοπίστηκε νέος δακτύλιος του πλανήτη Κρόνου

Άγνωστος παρέμενε μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος δακτύλιος που περιβάλλει τον πλανήτη Κρόνο και που έχει διάμετρο 13 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η ανακάλυψη του καινούργιου δακτυλίου, ο οποίος αποτελείται από σκόνη και πάγο, πραγματοποιήθηκε από υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA και απέχει περίπου 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Κρόνου.

Την ίδια ώρα, με βομβαρδισμό της Σελήνης θα προσπαθήσουν οι επιστήμονες της NASA να διαπιστώσουν αν ο πλανήτης αποτελεί φιλόξενο μέρος για τον άνθρωπο ή όχι.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Ελ Κρος που βρίσκεται στο διάστημα από τον Ιούνιο θα εκτοξεύσει πύραυλο, την Παρασκευή, με στόχο έναν από τους κρατήρες του νοτίου πόλου της Σελήνης. Την έκρηξη θα καταγράψουν ισχυρά τηλεσκόπια από τη Γη και από δορυφόρους.

Όταν ο πύραυλος πλήξει τον κρατήρα, τα τηλεσκόπια θα καταγράψουν τα συντρίμμια της έκρηξης και οι επιστήμονες θα μελετήσουν αν ανάμεσα τους υπάρχει πάγος.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η βροχή κομητών πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης για δισεκατομμύρια χρόνια μετέφερε μικρές ποσότητες νερού.

Όταν τα ουράνια σώματα χτυπούσαν την επιφάνεια της Σελήνης και εφόσον είχαν παραμείνει κάποια ίχνη νερού, οι κρατήρες θα λειτουργούσαν σαν καταψύκτες, διατηρώντας το νερό σε μορφή πάγου για πολύ μεγάλο διάστημα.