Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Μεντβέντεφ: «Εγώ είμαι ο ηγέτης της Ρωσίας»

Σε μία, ασυνήθιστα σε πρώτο πρόσωπο, δήλωσή του στο BBC, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι μόνο αυτός κυβερνάει την Ρωσία και όχι ο πρώην πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είμαι ο ηγέτης αυτού του κράτους, είμαι ο επικεφαλής αυτού του κράτους και σ' αυτό βασίζεται ο καταμερισμός της εξουσίας», τόνισε ο Μεντβέντεφ, η ικανότητα του οποίου να κυβερνήσει ανεξάρτητα από τον Πούτιν έχει αμφισβητηθεί από πολλούς αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις δείχνουν τους περισσότερους Ρώσους να θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να είναι η πραγματική εξουσία στην χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Levada τον περασμένο μήνα, το 12% των Ρώσων πιστεύει ότι ο Μεντβέντεφ ασκεί την πραγματική εξουσία στην χώρα, ενώ το 34% πιστεύει ότι την ασκεί ο Πούτιν.

«Ο κύριος Πούτιν είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης και αυτό είναι πολύ δύσκολο με πολύ εργασία. Αλλά οι μεγάλες αποφάσεις στο όνομα του κράτους λαμβάνονται από τον πρόεδρο και αυτό είναι προφανές», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξή του στο BBC.