Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΟΟΣΑ: Συρρίκνωση του ΑΕΠ 4,2% φέτος

Ολο και πιο αρνητικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τις οικονομίες των χωρών, με τις προβλέψεις να αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω. Χθες ο ΟΟΣΑ δια στόματος του γενικού γραμματέα, Άνχελ Γκουρία ανακοίνωσε ότι οι οικονομίες των χωρών μελών του προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά 4,2% το 2009.

«Οι οικονομίες, σε όλον τον πλανήτη, θα βιώσουν μια τρομερή χρονιά και τα οικονομικά στοιχεία που βλέπουν προσφάτως το φως της δημοσιότητας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», είπε ο κ. Γκουρία. Η προηγούμενη εκτίμηση του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για συρρίκνωση των οικονομιών των 30 χωρών μελών του οργανισμού κατά 0,4%.

Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία «έτρεξε» το τελευταίο τρίμηνο του 2008 με ρυθμό -1,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1980, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών. Μάλιστα αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τα ετήσια στοιχεία για το βρετανικό ΑΕΠ με τους αναλυτές να αναμένουν συρρίκνωση 2%.

Οικονομικοί αναλυτές στη Βρετανία, αρχίζουν τώρα να εκφράζουν ανησυχίες ότι ίσως η βρετανική οικονομία χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση για να αρχίσει να ανακάμπτει μέσα στο 2009.

Στη Γαλλία από την άλλη, η εικόνα παραμένει αρνητική με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 1,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2008 σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας. Η συρρίκνωση του γαλλικού ΑΕΠ οφείλεται στη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι εξαγωγές, οι εισαγωγές και οι επενδύσεις.

Η ελβετική κυβέρνηση με τη σειρά της παρακολουθεί την πτωτική τροχιά της οικονομίας της, καθώς η πτώση των εξαγωγών διευρύνεται με το βαρόμετρο του οικονομικού ινστιτούτου της χώρας να προβλέπει ότι η απόδοση της οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες θα είναι στο -1,79.

Τέλος η Ιαπωνία βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον αποπληθωρισμό, μετά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου εν μέσω προσπαθειών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση.