Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Η κρίση φέρνει πόλεμο στην αγορά ακινήτων

Φουντώνει ο πόλεμος μεταξύ κατασκευαστών ακινήτων και παραγόντων της κτηματαγοράς με τους πρώτους να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές της κατοικίας και τους δεύτερους να προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον εάν δεν υποχωρήσουν οι αξίες.

Ένα πρώτο κρούσμα της κόντρας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες είναι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών-Oικοδομικών Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Καψιμάλης εναντίον του κ. Νίκου Γιαννουλέλη, συμβούλου ακινήτων.

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ στην γενική συνέλευση της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας ο κ. Καψιμάλης, υποστήριξε ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, στρέφεται κατά του κ. Γιαννουλέλη για τις φήμες που διακινεί περί επικείμενης πτώσης των τιμών των ακινήτων αλλά και για απόθεμα 200.000 απούλητων διαμερισμάτων.

Η ομοσπονδία και οι εργολάβοι οικοδομών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου τους τελευταίους μήνες ωραιοποιώντας την δυσμενή εικόνα που δημιουργεί στην αγορά του real estate η οικονομική κρίση.

Με στόχο να μην απολέσουν τα υψηλά περιθώρια κέρδους των προηγούμενων ετών, μία μεγάλη μερίδα των κατασκευαστών που δεν είναι εκτεθειμένη σε δανεισμό διατηρεί ακόμη σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των ακινήτων ευελπιστώντας στο γύρισμα της αγοράς.

«Δεν θα πέσουν οι τιμές»

Ακόμη και χθες ο κ. Καψιμάλης τόνισε ότι οι τιμές στην κατοικία «ούτε έπεσαν ούτε θα πέσουν», μίλησε για ρευστότητα του κλάδου όταν πανελλαδικά σκάνε δεκάδες κανόνια οικοδομικών επιχειρήσεων και αναφέρθηκε σε πρόσφατο διάλογο που είχε με τραπεζίτη.

«Είστε οι μόνοι που μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια» φέρεται να είπε στον κατασκευαστή στέλεχος μεγάλης τράπεζας υπονοώντας ότι η αξία των ακινήτων δεν χάνεται και δεν απαξιώνεται όπως συμβαίνει με τα εμπορεύματα σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, υπολογίζει σήμερα τα απούλητα διαμερίσματα στα 100.000 χωρίς όμως να δίνει πρόσθετα στοιχεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τα τέλη του περασμένου χρόνου μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί σχεδόν 80.000 κατοικίες!