Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η επιστροφή

Με την οικονομική ύφεση να επιμένει, την τιμή του πετρελαίου να καταρρέει και τις εταιρείες πετρελαιοειδών να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους εν όψει της εξάντλησης των αποθεμάτων, οι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αναβίωση μια γνώριμης απειλής: το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Δεν πρόκειται για καινούργια ανακάλυψη, τα πρώτα μοντέλα ηλεκτρικού αυτοκινήτου κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1830 και μεσουράνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, για να εκτοπιστούν τη δεκαετία του 1920 από την πλούσια γκάμα των πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων μοντέλων.

Σήμερα, ωστόσο, μια σειρά παραγόντων – όπως η κλιματική αλλαγή, οι διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου και η βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών – τείνουν να επαναφέρουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο προσκήνιο. Ήδη, δρομολογείται η διάθεση νέων μοντέλων στην αγορά, οι υποδομές φόρτισης αναπτύσσονται και οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού ανά τον κόσμο σπεύδουν να προετοιμαστούν για να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της πίτας στην αναπτυσσόμενη αγορά.

Αν και οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, ολοένα περισσότεροι συμμερίζονται την άποψη ότι η αναγέννηση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ο μόνος τρόπος μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους. Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός δικτύου σημείων φόρτισης –το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Στη Βρετανία σήμερα υπάρχουν 40 «Εektrobays» και αναμένεται να κατασκευαστούν επιπλέον 60 εντός του επόμενου διμήνου σε χώρους στάθμευσης και εμπορικά κέντρα.

Έντονος είναι ο προβληματισμός, ωστόσο, για το κατά πόσο η πλεονάζουσα αυτή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα καλυφθεί από ΑΠΕ ούτως ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι πράγματι «πράσινα». Η ExxonMobil, για παράδειγμα, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ η Shell ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διακόψει τις επενδύσεις της στην αιολική και ηλιακή ενέργεια λόγω πτώσης στην τιμή του πετρελαίου.

Οι αναλυτές, πάντως, επιμένουν ότι το πρόβλημα του κλάδου δεν είναι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αλλά η προσκόλληση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Γκάρι Κένταλ της SustainAbility υποστηρίζει ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών οι εταιρείες θα πρέπει να αποχωρήσουν σταδιακά από το πετρέλαιο και να προχωρήσουν σε μαζικές διαγραφές. Όσον αφορά στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν από 20 χρόνια κανείς δεν είχε κινητό – σήμερα υπάρχει κανείς που να μην έχει;».