Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

«Το μέλλον του ευρώ απειλούν τα υπερχρεωμένα κράτη»

Σκληρή γλώσσα υιοθετεί το Βερολίνο στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι τα υπερχρεωμένα κράτη συνιστούν απειλή για το μέλλον του ευρώ.

Την ίδια ώρα νέα μακροοικονομικά στοιχεία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η έξοδος από την ύφεση δεν θα είναι εύκολη και να ενισχύσουν τα σενάρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η γερμανική προειδοποίηση ήρθε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος και χρησιμοποίησε πιο αυστηρούς τόνους σε σχέση με προειδοποιήσεις του παρελθόντος.

«Η Γερμανία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδιαφέρεται στο μέγιστο βαθμό για την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ορισμένοι, όπως ξέρετε, δεν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά χωρών της Ευρωζώνης με αυξημένα ελλείμματα και χρέη.

«Εάν δεν υπάρξει σοβαρότητα, σας διαβεβαιώ ότι το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αξιοπιστίας και σταθερότητας στο μέλλον. Το ζήτημα είναι καθοριστικής σημασίας» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να διατηρείται κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι δηλώσεις του κ. Στάινμπρουκ άσκησαν ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, που διολίσθησε στα 1,3296 έναντι του δολαρίου.

Οι οικονομίες της Ευρωζώνης έρχονται αντιμέτωπες με την πλέον επώδυνη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και τα στοιχεία, που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον.

Τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν 3,4% σε μηνιαία και 34,1% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ευρωζώνη από το 1996, όταν η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία. Η Eurostat αναθεώρησε μάλιστα προς τα κάτω και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου. Οι παραγγελίες υποχώρησαν το συγκεκριμένο μήνα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, κατά 23,8%.

Στην απογοητευτική εικόνα των βιομηχανικών παραγγελιών ήρθαν να προστεθούν εν τω μεταξύ και τα στοιχεία για δραστική υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία. Το Μάρτιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 0,5% - στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1999.

Σε μηνιαία βάση μάλιστα οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,1%. Τα στοιχεία αυτά, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ έχει σαφώς περιθώρια για μείωση του βασικού επιτοκίου κάτω από το 1,5%. Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει επιπλέον μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.