Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ένα μέρος των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει τους ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Μέλη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν τους ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα που έχουν καταφύγει στα σύνορα με το Αφγανιστάν και "αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει ν' αλλάξουν", δήλωσε απόψε στο CNN ο επικεφαλής του αμερικανικού μικτού επιτελείου στρατού, Μάικλ Μιούλεν.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν στους κόλπους των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ISI) στοιχεία που υποστηρίζουν τους ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα, ο ναύαρχος Μιούλεν είπε: "Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως αυτό συμβαίνει" και "βασικά, αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει ν' αλλάξουν".

Ο αξιωματούχος που πρόκειται να τοποθετηθεί πρεσβευτής της κυβέρνησης Ομπάμα στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Καρλ ’ικενμπέρι, είχε δηλώσει την Πέμπτη πως δεν είναι "σίγουρος πως όλα τα στοιχεία της ISI έχουν εγκαταλείψει την υποστήριξή τους στους ταλιμπάν και στους εξτρεμιστές συμμάχους τους".

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρουσίασε την Παρασκευή τη νέα στρατηγική του για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προέτρεψε την Ισλαμαμπάντ να "εξαλείψει την Αλ Κάιντα και όλους τους βίαιους εξτρεμιστές στο εσωτερικό των συνόρων της", υποσχόμενος αυξημένη οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Ο Ομπάμα εκτίμησε πως η Αλ Κάιντα, το δίκτυο που είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. "ετοιμάζει τώρα επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από τα καταφύγιά της στο Πακιστάν", όπου κρύβονται επίσης ταλιμπάν οι οποίοι τροφοδοτούν την εξέγερση στο Αφγανιστάν.

"Η Αλ Κάιντα και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί της είναι ένας καρκίνος" που απειλεί να καταστρέψει το Πακιστάν, είπε ο Ομπάμα, καθώς περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στα βορειοδυτικά της χώρας σε επίθεση αυτοκτονίας, μία από τις πιο φονικές στην ιστορία της.